Nevada

La neu fa caure malles antipedra a finques de fruita de la plana de Lleida

Asaja demana al Departament d'Agricultura ajudes extraordinàries per als afectats

per Redacció, 25 de març de 2017 a les 17:04 |
Malles destrossades per la neu a Bellpuig | Nació Lleida
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de març de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La nevada que ha caigut aquesta matinada a la plana de Lleida ha fet caure malles protectores antipedra en finques de fruita de l'Urgell i el Pla d'Urgell. La instal·lació ha quedat destrossada i també s'han fet malbé els arbres de sota, segons ha informat l'organització agrària Asaja. En concret, serien dos casos, una plantació situada entre Bellpuig i Ivars d'Urgell i una altra a Barbens.

Asaja demana al Departament d'Agricultura ajudes extraordinàries per als afectats, ja que asseguren que els danys poden xifrar-se en uns 25.000 euros per hectàrea. D'altra banda, els pagesos estan alerta per si baixen més les temperatures i les gelades poden afectar els arbres florits. A les zones de secà, la pluja i la neu ha estat molt beneficiosa per als cultius de blat i ordi, segons Unió de Pagesos.

 
El president d'Asaja Lleida, Pere Roqué, assegura que les malles protectores "han quedat inservibles i, en caure, han malmès els arbres de sota, amb pèrdues de fins al 100% en alguns casos, tant de producció com de tota la instal·lació". El president de l'associació d'empresaris agraris exigeix subvencions específiques per als productors per pal·liar els efectes de la nevada, ja que"no podran produir fins d'aquí molt temps, sumant despeses i inversions extraordinàries sobrevingudes".

A banda d'aquestes afectacions greus però puntuals, de moment no hi ha hagut gelades generalitzades que hagin fet mal als fruiters. Els pagesos, però, estan molt alerta de l'evolució de les temperatures les pròximes dues o tres nits, perquè si baixessin del zero graus sí que podrien afectar els arbres florits, sobretot pereres i pomeres de les zones nevades. Així ho ha assegurat el coordinador territorial de Lleida d'Unió de Pagesos, Jaume Pedrós.


En tot cas, Pedrós també ha insistit que la pluja que ha caigut a les zones de secà ha estat molt beneficiosa per al cereal d'hivern, ja que en aquest cas els agricultors "ja començaven a estar preocupats per la falta de pluges" i ara "aquesta aigua de primavera és molt apreciada i garantirà que la collita no es perdi".

 

Participació