ERC de les Borges demana al Síndic que intervingui perquè es faci públic l'estudi de qualitat de l'aire

El grup municipal considera "vital" aquesta informació per valorar la idoneïtat de la instal·lació de noves indústries a la zona, com seria el cas de la nova Tracjusa

Redacció
22 de març del 2017
Actualitzat a les 17:05h
La planta Tracjusa
La planta Tracjusa | Arxiu
El grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de les Borges Blanques ha presentat una queixa formal davant el Síndic de Greuges i la Comissió de garantia del dret d'accés a la informació pública (GAIP) per tal que intercedeixin perquè l'alcalde de la localitat, Enric Mir, faci públiques les dades de l'estudi de la qualitat de l'aire a la zona, que el consistori va encarregar a la Universitat de Barcelona (UB). Els republicans han emprés aquesta aquestes actuacions davant la negativa de l'equip de govern a donar donar-lo a conèixer, després que entitats i partits polítics ho hagin reclamat en diverses ocasions.

Des d'ERC defenen que les dades sobre la qualitat de l'aire "són vitals per valorar la idoneïtat de la instal·lació de noves industries contaminants, com ara la incineradora de residus de Tracjusa", al municipi veí de Juneda (Garrigues). Per la seva banda, Mir ha manifestat en diferents ocasions que no es pot fer públic l'informe mentre hi hagi un procediment judicial obert contra l'equip de govern per part de l'empresa General d'Olis i Derivats, SL, perquè "la informació és rellevant i podria "vulnerar el dret de defensa" i, en aquest sentit, acusa els republicans de "voler confondre l'opinió pública".
 
Des d'ERC de les Borges Blanques consideren el fet que l'equip de govern municipal no faci públic l'estudi "fa intuir que els índexs de contaminació no són bons, fet que beneficia a les empreses que presumptament contaminen, i perjudica a la ciutadania, ja que no pot exigir mesures correctores".

L'estudi sobre la qualitat de l'aire de la zona que els republicans, de la mateixa manera que altres partits i entitats del territori, demanen que es faci públic va ser encomanat pel consistori borgenc ja fa més dos anys com a conseqüència de la pressió social originada pel projecte d'instal·lació d'una central de crema de biomassa a Juneda, "promoguda pel mateix promotor de Tracjusa". "Fa més de sis mesos que l'estudi, pagat amb diners públics, ha estat entregat a l'Ajuntament", asseguren des d'ERC.

Els republicans remarquen la importància d'aquest estudi davant el projecte per cremar combustible derivat de residus a la planta de purins de Tracjusa, que promouen un grup de ramaders de la comarca. ERC de les Borges Blanques considera que "les dades sobre la qualitat de l'aire són de vital importància per valorar la saturació de contaminants a la zona i poder prendre decisions objectives sobre la idoneïtat de la instal·lació de noves industries contaminants". A més, defensen que "els ciutadans de les Borges Blanques i municipis veïns, tenen el dret a saber la qualitat de l'aire que respiren".