L'Ebre insisteix que el pacte de Rialb és un precedent pel transvasament del Segre cap a Barcelona

Una quarantena de persones es concentren a la seu del Govern per rebutjar el projecte d'abastiment des del Segarra-Garrigues

La portaveu de la PDE
La portaveu de la PDE | ACN
Redacció
22 de març del 2017
Actualitzat a les 17:14h
La Plataforma el Defensa de l'Ebre (PDE) ha refusat celebrar el Dia Mundial de l'Aigua aquest dimecres i ha convertit l'acte de commemoració en una nova mostra de rebuig al pacte de Rialb, el projecte que preveu abastir amb aigua del Segre una trentena de municipis de l'Urgell, la Segarra, l'Anoia i la Conca de Barberà.

Tot i reconèixer que els pobles beneficiaris tenen greus necessitats, la PDE defensa altres mesures, com el sanejament dels aqüífers, més beneficioses a llarg termini que un nou 'minitransvasament', amb el qual, insisteixen, "acabaran portant l'aigua de l'Ebre a Barcelona". "El problema és que s'obre l'aixeta, s'estableix un precedent i automàticament recuperarem el vell lema de "l'aigua per a tots", ha dit Joan Antoni Panisello, portaveu de la PDE. Una quarantena de persones ha participat en la concentració de protesta a les portes de la delegació del Govern, a Tortosa. Des de la Conca de Barberà consideren que l'oposició de la plataforma ebrenca és una "injustícia".
 
La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha considerat "important" que el Govern reconegui "la premissa" del transvasament d'aigua entre les conques internes de Catalunya, després que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, hagi reconegut, aquest dimecres, en la sessió de control del Parlament, que el pacte de Rialb és un "transvasament" d'aigua del Segre a la Segarra l'Anoia i la Conca de Barberà. "Fins ara deien que no era.

Ara ho reconeixen", ha subratllat la portaveu de la PDE, Matilde Font. Tot i que han accepten, com ha apuntat el president Puigdemont que, d'entrada, no es tracta d'un transvasament cap l'àrea metropolitana de Barcelona, sí que insisteixen que "és el principi", "el primer pas", per dur-lo a terme. "El nostre problema és que no volem cap transvasament de l'Ebre. En tenim més que suficient amb el de Tarragona", ha apuntat Font.

La PDE ha insistit, a les portes de la delegació del Govern a les Terres de l'Ebre, a Tortosa, que "el següent pas", després d'abastir els 31 pobles del pacte de Rialb, serà fer arribar a Barcelona "els excedents" del canal de reg Segarra-Garrigues que es desembassaran des del pantà de Rialb fins al nou pantà de l'Albagès . "Tindran l'aigua a només a 21 quilòmetres", han apuntat des de la PDE. "D'aquí 5 o 6 anys potser ho necessitaran i llavors a veure què fan. No volem que donin el primer pas perquè després ve el segon", ha defensat la portaveu del plataforma "antitransvasista".

Mesures alternatives a les concessions d'aigua

Conscients de les necessitats de pobles, la PDE proposa que se'ls busquin solucions a través de de sanejament dels aqüífers. "S'han de replantejat quin tipus de polítiques calen per treure més rendiment a llarg termini", ha defensat Matilde Font. "És el que hauríem de fer tothom: tenir els aqüífers en bon estat com demana la Directiva Marc de l'Aigua. Si ara és més car, ho sentim, però a la llarga tindrà més beneficis i evitarà enfrontaments entre aquells que han de cedir i aquells que han de rebre. Ens hem d'adequar a allò que cadascun tenim. És la base de l'ecologia i de les normatives europees", ha explicat.

La Conca de Barberà no entén la PDE

Des de la Conca de Barberà, on hi ha 8 dels municipis que rebran l'aigua del pantà de Rialb, no entenen l'oposició al projecte per part de la PDE. "És injust perquè parlem de 4 garrafes d'aigua, canonades d'11 centímetres de diàmetre i aigua per a 3.000 habitants", ha assenyalat el president del consell comarcal de la Conca de Barberà, i tinent d'alcalde de Montblanc, Francesc Benet.

Benet ha recordat que la ciutadania d'aquesta zona de la 'Baixa Garriga' fa més d'una dècada que no pot consumir aigua de boca per excessos de nitrats als subsòls i ha convidat la PDE a veure el projecte i conèixer el seu territori perquè "es facin càrrec que és aigua per a quatre ciutadans que se la mereixen igual que tothom i no treure les coses de mare". "És una qüestió que intentem solucionar des de fa molts anys i en parlen d'una forma molt injusta", ha retret a la plataforma.

El president de la Conca de Barberà ha defensat que "és impossible" transvasar aigua a Barcelona amb canonades petites, sense bombejos previstos i amb quantitats de 0,62 hectòmetres cúbics d'aigua. En canvi, des de la PDE li han rebatut aquest argument recordant que un cop instal·lades les canonades, és factible i senzill canviar-les de mida. Tot i això, els representants del moviment social en defensa del riu Ebre s'han mostrat disposats a reunir-se per plantejar les seves raons i escoltar les que se'ls planteja des de la Conca de Barberà.

Suport polític territorial

Abans de la seva 15ena assemblea general, la PDE es reunirà amb els diferents grups polítics de les Terres de l'Ebre per conèixer el seu posicionament davant del pacte de Rialb, sobretot un cop el Govern ha reconegut, aquets dimecres, que es tracta d'un transvasament entre conques internes del país. "Que la classe política ebrenca ens diguin què pensen i què pensen fer i sabrem amb quins suports polítics podem comptar", ha demanat Joan Antoni Panisello, portaveu de la plataforma.

"És un tema important. Això també és un transvasament i la plataforma es va constituir per aturar-los. Els transvasaments no vertebren el país, treuen els recursos d'un lloc per dur-los a un altre per interessos econòmics o polítics", ha insistit Panisello. "Seguirem al peu del canó i lluitarem. El problema és que s'obre l'aixeta, no que siguin pocs pobles o pocs hectòmetres cúbics. S'estableix un precedent i després tornarà l'eslògan d'allà baix de 'l'Aigua per a Tots'", ha afegit.