Emilio Gutierrez Caba, Premi d'Honor de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya

L'actor recollirà el premi durant la cerimònia d'inauguració del certamen el dijous 30 de març a Lleida

Redacció
22 de març del 2017
Actualitzat a les 11:38h
Emilio Gutierrez Caba
Emilio Gutierrez Caba | Mostra de Lleida
Emilio Gutierrez Caba és el guardonat amb el Premi d'Honor de la 23a Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya que està coorganitzada per l'Ajuntament de Lleida i el Centre Llatinoamericà de Lleida. El premi es lliurarà durant la inauguració del certamen, el dijous 30 de març, moment en què també es concediran els Premis Jordi Dauder a la creativitat en el cinema català, que enguany guardona als cineastes Jordi Cadena i Francesc Betriu, i el Premi Ángel Fernández Santos, que enguany guardona a Javier Tolentino, director del programa de cinema de Radio 3 "El séptimo vicio".

Gutierrez Caba acumula ja més de vuitanta pel·lícules en la seva carrera cinematogràfica després de debutar l'any 1963. El seu primer paper important va ser a 'Nueve cartes a Berta' (1966), de Basilio Martín Patino, i més tard va destacar en altres pel·lícules com 'La caza' (1965), de Carlos Saura.
 
La vocació artística de Emilio Gutierrez Caba, nascut a Valladolid al 1942, ve marcada per la seva família, que està vinculada, com ell, al teatre i al cinema. Abans de dedicar-se a la interpretació, va treballar en un laboratori de cine de la productora Madrid Films. L'any 1962 es va incorporar com a professional a la companyia de Lilí Murati, amb la qual va realitzar la seva primera gira per Espanya. L'any 1963 va interpretar el paper de de Peter Pan a l'obra que porta el mateix títol. L'any 1968 va crear la seva pròpia companyia de teatre juntament amb Maria José Goyanes i l'any 1970 va estrenar 'Olvida los tambores', de l'escriptora Ana Diosado. Des de l'any 1979, ha estrenat obres de clàssics com Calderón, Shakespeare o Joyce i no ha deixat d'intervenir en peces d'autors contemporanis com Álvaro del Amo, Jorge Díaz o Fermín Cabal.

L'any 1996 va interpretar el personatge de Don Diego a "El sí de la niñas", de Moratín, i l'any 1998 va estrenar "La mujer de negro", la qual va recórrer tot Espanya durant gairebé quatre temporades. L'any 2003 va estrenar "El príncipe y la corista", acompanyat per María Andánez i l'any 2008 l'obra "La muerte y la doncella", al costat de Luisa Martín.

Ha interpretat papers destacats en els quals ha rebut diversos premis: l'any 2001 va aconseguir un Premi Goya al Millor Actor de Repartiment per "La comunidad", d'Àlex de la Iglesia, i va repetir l'any 2002 en la mateixa categoria per "El cielo abierto", de Miquel Albaladejo. Fou nominat un altre cop l'any 2007 per "La torre de Suso", de Tom Fernández. Entre els últims films, ha treballat el 2015 a "Palmeras en la Nieve" i "Anacleto: Agente secreto".