Intercepten 800 quilos de caragols no aptes per al consum humà que havien de ser venuts a Lleida

Els mol·luscos no tenien ni etiquetatge, ni guia sanitària, ni tampoc albarà de compra

Redacció
17 de març del 2017
Actualitzat a les 11:26h
Una agent de la Guàrdia Civil amb els caragols
Una agent de la Guàrdia Civil amb els caragols | Guàrdia Urbana
Agents de la Patrulla Fiscal i de Fronteres de la Guàrdia Civil de La Ràpita han intervingut a l'àrea de servei Baix Ebre, un vehicle que transportava en el seu interior 827 quilos de caragols silvestres sense les més mínimes condicions sanitàries per al consum humà.

Amb motiu dels dispositius que s'establixen en les principals vies de comunicació de Tarragona, relacionats amb el contraban i els impostos especials, la tarda del passat 9 de març, a l'àrea de servei Baix Ebre de l'autopista AP-7, es va interceptar un vehicle que havia aixecat les sospites dels agents per l'evident excés de pes amb què viatjava, per la qual cosa es va procedir a la identificació del vehicle i també del seu conductor, segons informa el cos de seguretat en un comunicat.

Després d'inspeccionar el vehicle, van comprovar que en l'espai de càrrega hi havia nombrosos sacs que contenien caragols silvestres. Com que el vehicle no estava adaptat per al transport d'aliments, es van iniciar gestions per determinar la procedència d'estos mol·luscos, ja que no tenien ni etiquetatge, ni guia sanitària, ni tampoc albarà de compra.
 

Els caragols silvestres interceptats a l'àrea de servei Baix Ebre de l'AP-7. Foto: Cedida


Este fet es va comunicar al Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil de Tarragona perquè realitzessen les investigacions necessàries amb l'objectiu de determinar si els caragols eren aptes per al consum humà, ja que al no estar sotmesos a cap tipus de control sanitari podrien ocasionar greus riscos per a la salut.

Els mol·luscos, pel que sembla, s'havien recol·lectat en l'entorn natural de la Comunitat Valenciana amb l'objectiu de ser distribuïts a diferents comerços de restauració de la província de Lleida, sense cap tipus de control.

Després que inspectors de Salut de la Generalitat prenguessen mostres, i per tal d'evitar que este producte fos introduït al canal de consum, es va procedir a la destrucció dels mateixos en una mercantil autoritzada de gestió i destrucció de deixalles orgàniques situada a Camarles.

Per este motiu es va procedir a denunciar administrativament al responsable del transport per incomplir la legislació vigent, en matèria de Sanitat, Etiquetatge d'Aliments i Transport de Mercaderies Peribles.