Montse Parra, presidenta del Consorci Lingüístic

ERC no presenta un candidat alternatiu i permet que la regidora del PSC sigui ratificada en el càrrec

16 de març del 2017
Actualitzat a les 21:55h
La regidora de Cultura de Lleida, Montse Parra
La regidora de Cultura de Lleida, Montse Parra | Àlvar Llobet
La regidora de Cultura de l'Ajuntament de Lleida, Montse Parra, continuarà com a presidenta del Consorci de Normalització Lingüística després de ser votada aquest dijous per unanimitat durant la sessió del consell. Els representants d'ERC, segons ha explicat el president del partit, no han assistit a la reunió i han trencat, d'aquesta manera, el compromís de presentar un candidat alternatiu.

​Els republicans havien traçat durant aquesta setmana amb la CUP una estratègia que evités la designació de Parra i que consistia en proposar un nou candidat (Joanjo Arnaduy) de manera que sobre la taula hi haguessin dos noms. Aquest fet hagués generat debat i li servia al Departament de Cultura, que és l'òrgan que té més pes dins del Consorci, com a "excusa" per posposar la votació i obrir un diàleg en els propers dies per escollir un candidat de consens. "No teníem la seguretat que Cultura donaria suport al candidat alternatiu, per això hem decidit no anar a la reunió, perquè no volíem 'cremar' el seu nom", han indicat fonts d'ERC a aquest diari, que han assegurat que la seva formació s'oposa al nomenament de Parra.

Segons fonts consultades per NacióLleida, els republicans han mantingut la "promesa" del candidat alternatiu fins aquest dijous al matí, però el fet que cap dels consellers republicans s'hagi presentat a la reunió ha impossibilitat el plantejament d'una alternativa a Parra, la qual cosa ha provocat que la regidora socialista hagi estat avalada com a presidenta de l'organisme pels dos propers anys. 

​Durant la reunió, un sector del PDECat ha obert el debat en relació a la conveniència de l'elecció de Montse Parra, si bé les veus que s'han aixecat en aquest sentit no han estat suficients per obligar a un replantejament de l'acord entre demòcrates i socialistes, un pacte que va indignar a principis de mes ERC i la CUP.

Els dos partits van mostrar la seva "indignació" davant de "l'anunci per sorpresa" de l'acord entre el PSC i el PDECat per compartir la presidència del Consorci de Normalització Lingüística de Lleida (CNL) i van reclamar que s'invalidés en considerar que "no és representatiu a nivell territorial". Per aquest motiu van proposar l'elecció d'un candidat consensuat per totes les forces polítiques amb representació al territori i les entitats que formen part del CNL.