Denuncien el finançament de la Llotja i altres operacions de Catalunya Caixa davant l'Audiència Nacional

La Fiscalia Anticorrupció considera que els responsables de l'entitat van provocar un forat de 720 milions

Redacció
16 de març del 2017
Actualitzat a les 11:05h
Imatge de l'exterior de la Llotja
Imatge de l'exterior de la Llotja | ACN
La FiscaliaAnticorrupció hapresentat unadenúnciacontra l'expresident deCatalunyaCaixa, NarcísSerra, ialtres directiusde l'entitatper haverprovocatun foratmilionariamboperacionsimmobiliàries. Segons ha avançat el Periódico, La fiscaliaconsidera que unaquinzenad'aquestesoperacionsestan plenesd'irregularitatsi van provocarpèrdues quesuperenels700 milionsd'euros.

La denúnciafa referència aoperacionsimmobiliàriesrealitzades entre2000i2007ique van resultarruïnoses. Entre elles s'hi troba el finançament de la construcció de la Llotja de Lleida, una de les operacions que el FROB va incloure al seu informe del 2015 segons apunta el diari El Mundo. L'operació es basa en la compravenda dels terrenys on s'haguessin hagut de construir dues torres d'oficines i pisos de luxe.

L'operació va ser promocionada per Cerbat, la propietària del solar pel qual va pagar a la Paeria quasi 50 milions d'euros i que va acabar, posteriorment, en mans de Gescat Gestió del Sòl, filial de Catalunya Caixa. Aquest procés de canvi és el que investiga la Fiscalia i que ja va ser denunciat per la CUP, encara que el jutge va desestimar la investigació.

Lesirregularitatsvan serdetectadesen primerainstànciapel Fons deReestructuracióOrdenadaBancària(FROB),que es va fercàrrecde CatalunyaCaixael 2011després de diversesinjeccionsmilionàriesde capital(més de12.000milions).El problema de lesoperacionsimmobiliàriessotasospitaés que noreunienprou garantiessobre la seva viabilitat.