Aragó presenta un pla per traslladar les pintures de Sixena i el MNAC ho veu «insuficient»

El govern aragonès recorda que aquestes pintures han estat traslladades fins a set ocasions entre 1936 i 1995

Imatge de les pintures de Sixena al MNAC
Imatge de les pintures de Sixena al MNAC | ACN
Redacció
13 de març del 2017
Actualitzat a les 21:24h
El govern d'Aragó ha presentat un Pla de viabilitat pel desmuntatge, trasllat i reubicació del conjunt mural del monestir de Sixena, del perit Guillermo Torres entre les seves al·legacions a la posició del MNAC sobre les pintures murals. Segons el govern aragonès, aquest pla "acredita la total i absoluta viabilitat tècnica, des d'un punt de vista de protecció del patrimoni cultural d'aquesta actuació".

El Museu Nacional d'Art de Catalunya, però, ja va alertar de "l'extrema fragilitat i els greus riscos" que suposaria qualsevol moviment de les pintures. En aquest sentit, l'executiu aragonès recorda que aquestes pintures han estat traslladades fins a set ocasions entre 1936 i 1995. El director del MNAC, Pepe Serra, ha titllat aquest dilluns de "pobre" i "insuficient" aquest document.
 
Entre altres aspectes, l'al·legació d'Aragó indica que "cap perit ha afirmat la impossibilitat de traslladar les pintures a la Sala Capitular ni que el trasllat signifiqui inexorablement la pèrdua de les pintures". També s'apunta que si a la Sala Capitular "es reproduïssin les mateixes condicions de temperatura i humitat que la sala del MNAC on es troben exposades, cap problema de conservació existiria". En les conclusions es diu que "el trasllat de les pintures i la seva integració a la Sala Capitular és possible sempre que s'adoptin les mesures i precaucions necessàries i sempre que no se separi la pintura de la tela i la tela de la fusta tal com va afirmat la perit Rosa María Gasol i Fargas, extrem aquest que no ha estat contradit per cap proba".

L'al·legació inclou el Pla de viabilitat pel desmuntatge, trasllat i reubicació del conjunt mural del monestir de Sixena, del perit Guillermo Torres, que "acredita la total i absoluta viabilitat tècnica, des d'un punt de vista de protecció del patrimoni cultural d'aquesta actuació". Fent referència a l'informe, Aragó considera "perfectament factible l'operació de desmuntatge, trasllat i reubicació del conjunt mural de Sixena si es tenen en compte les observacions apuntades" en aquest document.

Aragó també indica que les pintures murals de Sixena han estat traslladades fins a set ocasions entre 1936 i 1995, "i que en varies d'elles aquests trasllats han implicat el seu muntatge i desmuntatge de les estructures de fusta i guix, en les que van ser col·locades al museu per a la seva exhibició".

Aragó també considera "obvi" que hauran de ser els seus propis tècnics, prèvia autorització del Jutjat, "els que hauran de procedir a aquesta minuciós treball; el MNAC, ni amb personal propi, ni molt menys amb personal contractat, procedirà a ajudar a l'execució".

La rèplica de Pepe Serra

Per la seva part, Serra ha considerat que era un document "molt pobre i insuficient" i que redueixen el trasllat "a un tema de fusteria. És difícil de contestar", ha replicat. "No es pot passar de la millor experta mundial amb un informe amb una precisió absoluta que fa preguntes molt concretes a un altre que diu: "Vinc, m'ho emporto i passa'm el tornavís"".

Ha replicat Aragó que "no tenen competència ni per treballar al museu ni per tocar res", en referència a l'intent de prohibir que tècnics del MNAC participin en el possible desmuntatge i trasllat.

Per altra banda, el director del MNAC ha indicat que no hi ha pronunciament de la jutgessa sobre el recurs d'oposició a la provisional que van presentar. "No estem incomplint res, ningú ens ha dit que executem la retirada de les pintures, de cap manera, no ens han parat de requerir més informació i nosaltres hem argumentat que això no té ni cap ni peus".