Àngel Ros es nega a pagar la retirada de plaques franquistes

L'alcalde de Lleida respon les crítiques que qualifica de "dures i injustes" dient que no necessita carnets de demòcrata

Redacció
10 de març del 2017
Actualitzat a les 17:22h
Imatge de l'alcalde de Lleida, Àngel Ros
Imatge de l'alcalde de Lleida, Àngel Ros | ACN
L'Ajuntament de Lleida segueix rebutjant, tot i la polèmica, assumir el cost de la retirada de plaques franquistes de la ciutat. L'alcalde, Àngel Ros, ha explicat que una empresa s'ha ofert a fer-ho de manera gratuïta i que ell tendeix a acceptar les "col·laboracions socials desinteressades". L'alcalde de Lleida ha respost les crítiques d'alguns partits polítics, que ha qualificat de "molt dures i injustes", repassant el seu passat com a membre de l'Assemblea Catalunya, del Congrés de Cultura Catalana, del PSUC i del PSC, per dir que no necessita carnets de demòcrata.

Ros també ha recordat que amb ell d'alcalde es van canviar diversos noms de carrers que recordaven al franquisme, que es va fer una tasca de dignificació i reparació al cementiri municipal i que es va enderrocar el monument als caiguts que hi havia a la plaça Cervantes. Ros ha volgut explicar que no només a Lleida hi ha plaques del Ministerio de la Vivienda, ja que a Catalunya calcula que hi ha unes 6.000, de les quals 300 a Lleida. "És la proporció que toca", ha destacat.
 
El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va reconèixer que "no pot qüestionar els acords adoptats legítimament pel ple", però considerava que la Paeria està infringint la llei 52/2007 de Memòria Històrica perquè "li correspon a l'administració municipal fer-se càrrec de la despesa". Ros en canvi considera que a Lleida "els deures s'han fet" i que no hi havia cap inconvenient que de manera desinteressada i gratuïta pels recursos públics, l'empresa que s'ha ofert pogués treure les plaques demanant permís als veïns.

Preguntat insistentment per la possibilitat que l'Ajuntament assumeixi finalment el cost de la retirada de les plaques, l'alcalde de Lleida ha repetit que "la Paeria ha dedicat molts diners a enderrocar el monument als caiguts, a dignificar els espais dels cementiri i a exposicions de la lluita antifranquista". "No és un problema de diners treure unes plaques, l'Ajuntament de Lleida ha dedicat molts diners a complir els objectius del Memorial Democràtic i hi estem molt orgullosos". "Els propietaris que han volgut les han tret perquè correspon als propietaris fer-ho", ha conclòs.