El Síndic insta la Paeria a complir la llei i a retirar els símbols i les plaques franquistes

Rafael Ribó diu que, més enllà de mocions concretes, la Llei de memòria històrica ja estableix l'obligació de les administracions

Redacció
09 de març del 2017
Actualitzat a les 16:34h
"Les administracions públiques, en l´exercici de les seves competències, han de prendre les mesures oportunes per a la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació, personal o col·lectiva, de l’aixecament militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura. Entre aquestes mesures, s’hi pot incloure la retirada de subvencions o ajudes públiques".

Amb aquest fragment (article 15.1) de la Llei 52/2007, de la memòria històrica, el Síndic ha informat l'Ajuntament de Lleida que té l'obligació legal de retirar els símbols franquistes de les façanes de la ciutat. La recomanació ha tingut lloc arran d'una queixa per la inactivitat de la Paeria en aquest sentit i pel rebuig del Ple municipal d’una moció per promoure una campanya per retirar les plaques.

Tot i que deixa clar que no pot qüestionar els acords adoptats legítimament pel Ple municipal en exercici de les seves competències, Rafael Ribó ha recordat a la Paeria que la previsió normativa transcrita obliga totes les administracions a adoptar mesures per identificar i promoure la supressió dels símbols del règim militar, en línia amb el que suggeria la moció proposada pel col·lectiu "Acaba amb la Placa".

Pel que fa als símbols situats en edificis privats –com en el cas de les plaques en edificis de protecció oficial que inclouen el símbol falangista–, el Síndic considera que també correspon a l’Administració municipal identificar-los i proposar-ne als propietaris la supressió, amb el seu consentiment i fent-se càrrec de la despesa l’Ajuntament, com s’ha fet en altres municipis.

El Síndic ha demanat a l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, que li trameti la informació de les mesures que ha adoptat o preveu adoptar l’Ajuntament que pel que fa a la supressió d’aquests símbols.