L'error, una oportunitat per aprendre

"Convé controlar l’autoexigència, entenent que no podem arribar a tot i, a més, fer-ho perfecte. Per gestionar la nostra autoexigència ens hauríem de marcar objectius petits i assolibles"

Èrica Cano / IPPSIC
09 de març del 2017
Actualitzat a les 9:54h
Un nen, enrabiat
Un nen, enrabiat | Arxiu
No ens agrada equivocar-nos. Des de petits, ens enrabiem davant l’error i ens costa entendre que equivocar-se, en part, és positiu ja que ens permet aprendre.

L’error és una gran oportunitat per aprendre però, en la nostra societat, sovint costa veure’l com una ocasió per millorar. Hi ha persones que tendeixen a ser molt exigents amb elles mateixes i no es permeten a sí mateixes cert marge d’error, això pot generar frustració, ràbia, desànim, baixa autoestima...

Quins passos hem de seguir per aprendre de les situacions en les que ens hem equivocar? Com podem fer de l’error un aprenentatge? aquí algunes recomanacions:

- El que primer cal fer és assumir que la perfecció no existeix, que tothom, en algun moment o altre, s’equivoca i que això és normal. Allunyar-nos de la cerca de la perfecció, ens pot ajudar veure l’error com a una oportunitat per aprendre, créixer, canviar i millorar.

- Convé controlar l’autoexigència, entenent que no podem arribar a tot i, a més, fer-ho perfecte. Per gestionar la nostra autoexigència ens hauríem de marcar objectius petits i assolibles i, sobretot, felicitar-nos quan hem aconseguit allò que volíem aconseguir, també analitzar els perquès del que no ens ha sortit tant bé com esperàvem, per així millorar a la propera, per tant, concedir-nos cert marge d’error.

- Interioritzar la idea que equivocar-se és habitual, ens ajudarà a veure l’error com quelcom comú.

- També és important centrar-nos en reduir el sentiment de culpabilitat davant l’error, així ens serà més fàcil veure la nostra equivocació com a un aprenentatge i una possibilitat per fer-ho millor la propera vegada.

- Amagar l’error no ens ajuda, encara li dóna una càrrega més negativa de la que realment té, per tant, per aprendre de les nostres equivocacions és millor no mentir-nos a nosaltres mateixos ni als altres. Parlar de l’error amb persones properes ens ajuda a reflexionar sobre la situació, què en podem aprendre, quins canvis podem fer... per tant, és aconsellable parlar amb els altres sobre els nostres errors i demanar ajuda, si convé.

- Per últim, és tant important donar-nos l’oportunitat d’aprendre d’un error com felicitar-nos quan ho hem fet bé i hem après.