Asaja quantifica en més de 44 milions les pèrdues en el sector de la poma a Lleida pels baixos preus

L'organització agrària reclama incentivar el consum de fruita i demana al Govern que doni a conèixer "la proporció de fruita hi ha en els menús d'hospitals i escoles"

Redacció
08 de març del 2017
Actualitzat a la 1:32h
Imatge de pomes en una fira
Imatge de pomes en una fira | ACN
Asaja Lleida ha presentat aquest dimarts un estudi econòmic sobre el conreu de la poma a la demarcació de Lleida que quantifica en més de 44 milions d'euros les pèrdues del sector aquesta temporada 2016-2017, "degut als preus baixos en els lineals de les grans superfícies". Segons el sindicat, les pèrdues per quilo produït són de 0,15 euros, en el cas de la poma venuda en campanya, i de 0,24 euros, en el de la fruita emmagatzemada en central.

El president d'Asaja Lleida, Pere Roqué, nega "que sigui un problema de calibres" perquè "no és cert que les peces siguin petites, al contrari, són pomes de mínim 72 amb què el pagès hauria de cobrar 40-45 cèntims per quilo". Per tal d'aturar aquesta situació, l'organització agrària planteja mesures com ara incentivar el consum de fruita amb accions com, per exemple, repartir fruita en esdeveniments esportius. A més, demana al Govern que doni a conèixer "la proporció de fruita hi ha als menús dels hospitals i escoles".
 
Roqué també s'ha referit als plans de reconversió varietal dels quals considera "inadmissible" que ho hagi d'assumir el productor, tenint en compte que "aquest any haurem de posar 20 cèntims per quilo de la nostra butxaca", fet que ha qualificat "d'impossible i inviable". El president del sindicat ha remarcat que els productors de poma "no podem aconseguir finançament bancari perquè cap entitat ens en concedirà si revisen els nostres comptes d'explotació, que registren pèrdues espectaculars per hectàrea".

Per Asaja, la "millor" mesura passaria per "incidir en preus justos en els lineals, però amb mesures reals". Roqué ha criticat "la ineficàcia" de la taula estatal de negociació de les grans superfícies, que "només va servir per fer una foto molt vistosa perquè la realitat és que se'ns en riuen de tots nosaltres, també del Departament d'Agricultura, perquè no han complert amb cap dels compromisos i no hi ha cap intenció de fer-ho". Així mateix, ha recordat que "continua havent-hi només entre un 40 i un 60% de fruita del país a les grans superfícies".

Finalment, Roqué ha qualificat "d'insuficient" i de "misèria" la quota addicional autoritzada per la Unió Europea per a la retirada de 3.000 tones de fruita de verdura a l'estat espanyol en el marc de les mesures excepcionals posades en marxa arran del veto rus.