salut

Els nivells de pol·len fan preveure una de les pitjors primaveres per als al·lèrgics

"Serà una primavera dura, que la gent es prepari perquè les plantes venen carregades", adverteixen els investigadors de la UAB | La Societat Catalana d'Al·lèrgia alerta de l'augment de patologies associades

per Redacció , 7 de març de 2017 a les 18:21 |
Un investigador de la UAB observa grans de pol·len al microscopi. | Jordi Pujolar
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de març de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Un investigador de la UAB observa grans de pol·len al microscopi. Foto: Jordi Pujolar


La primavera que s'acosta serà una de les pitjors per als al·lèrgics dels darrers anys. En aquest sentit els investigadors de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la UAB preveuen que el nivell de pol·len a l'atmosfera serà "alt" aquesta pròxima primavera, especialment pel que fa a espècies com el plataner, la parietària, les gramínies o l'olivera. En aquest web es pot seguir el nivell de pol·len per espècie i per localitat.

 

XAC-10-2017 by naciodigital on Scribd"Serà una primavera dura, que la gent es prepari perquè les plantes venen carregades", ha etzibat la directora de l'ICTA, Jordina Belmonte. Davant d'aquest escenari, cada vegada més habitual, la Societat Catalana d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica (SCAIC) alerta d'un augment de patologies associades a l'al·lèrgia al pol·len, acompanyada d'una "manca d'equitat territorial" pel que fa a la presència d'especialistes sanitaris.


El plàtan es una espècie completament urbana que ha començat a pol·linitzar "puntualment" en els darrers dies, amb alts índexs d'afectació. Només a la ciutat de Barcelona, el 50% de pol·len que hi ha a l'aire és de plataner. També la pol·linització del xiprer o l'olivera poden comportar importants problemes de salut. En el cas de l'olivera la seva presència més important és dóna a la zona de Tarragona.

Pel que fa a la resta d'espècies, les gramínies, amb una forta presència a Lleida; la parietària, amb Girona com a territori de referència, o les herbes cupressàcies també són altres de les que més afecten la població, segons apunten els especialistes de la UAB. No totes pol·linitzen en la mateix moment de l'any, però és a la primavera quan és més freqüent. L'afectació també varia en funció de si l'entorn és urbà o rural.


A banda del tipus d'espècie i la seva ubicació, les condicions ambientals del planeta també afecten a les característiques dels pòl·lens. L'augment de la temperatura a la Terra i l'increment de les emissions de CO2 allarguen el període de pol·linització i també afavoreixen a una major producció.

Un 50% d'al·lèrgics el 2050

Aquest context favorable a la pol·linització ha provocat que en els últims anys el nombre de la població al·lèrgica hagi passat del 15% al 25%, i la previsió és arribar al 50% d'al·lèrgics el 2050, un escenari que complicarà l'atenció dels pacients, segons les previsions de la Societat Catalana d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica (SCAIC).

La seva presidenta, Teresa Dordal, explica que un percentatge important d'al·lèrgics tenen una afectació lleu i moderada, però també n'hi ha de greus que requereixen una atenció sanitària especialitzada i de qualitat, que "no està implantada a tot arreu". Preocupa, assegura Dordal, la "manca d'equitat territorial" pel que fa a l'accés als al·lergòlegs de la sanitat pública.

Segons denuncia la SCAIC, a totes les comarques gironines només hi ha dos especialistes al·lergòlegs, un per a tot el Maresme, cap a Osona ni a l'Alt Penedès, mentre que les llistes d'espera en alguns centres del Baix Llobregat és de dos anys.

A hores d'ara, de fet, l'única 'esperança' per a les persones al·lèrgiques que podria fer canviar la tendència seria topar amb una primavera molt plujosa o bé molt calorosa que podrien fer perdre intensitat a la campanya de pol·linització. Inicialment, però, les previsions a llarg termini és que la primavera sigui més aviat "seca". 

 

Participació