Plantaran 9.000 arbres fruiters per millorar l'hàbitat de l'ós bru al Pirineu

En un projecte conjunt entre Endesa i la Fundación Oso Pardo | La companyia forma els empleats que treballen dins l'àrea d'influència d'aquests animals

Redacció
06 de març del 2017
Actualitzat a les 18:32h
Un ós bru vist al Pirineu
Un ós bru vist al Pirineu | Piroslife
Endesa i la Fundación Oso Pardo (FOP) estan treballant conjuntament en la millora de l'entorn dels óssos al Pirineu lleidatà amb la plantació de 9.000 arbres fruiters. És una de les tasques que es desenvolupen en el projecte "Enriquiment de la biodiversitat en àrees osseres" dins del programa Piroslife. També s'està formant als empleats de la companyia que treballen en instal·lacions dins de l'àrea d'influència d'aquests animals. 

Des de fa anys, Endesa col·labora amb la FOP en projectes vinculats a la conservació dels óssos cantàbrics i pirinencs. És per això que des del passat 2016 i en els pròxims dos anys, es duran a terme diverses accions per tal d'afavorir la coexistència entre aquesta espècie catalogada en "perill d'extinció" i les activitats pròpies de la companyia. 

El projecte pretén consolidar el futur dels óssos al Pirineu mitjançant la millora del seu hàbitat. En concret, es plantaran fruiters i s'adequaran les formacions vegetals en les diferents àrees on la presencia d'aquests animals és estratègica. D'aquesta manera, s'augmentarà la capacitat alimentària i la connectivitat entre els óssos presents al territori català, tan important per assegurar la seva presència al territori. 

En una primera fase, s'han seleccionat les zones d'influència per realitzar les actuacions, i s'han recol·lectat 115 quilos de fruits per obtenir les llavors locals que permetran crear un banc de plançons suficientment important que serveixi per reforestar les zones vegetals on predominen els óssos. A més, s'han dut a terme actuacions de sensibilització i divulgació als empleats de la companyia per tal de conscienciar de la importància del projecte i fer recomanacions davant l'observació d'exemplars als voltants de les instal·lacions. 

Actualment el projecte està en la segona fase, durant aquest any es realitzarà la plantació d'uns 6.000 arbres fruiters –cirerers i pomers silvestres, entre altres – i 3.000 més l'any vinent, de manera que es redueixi l'actual fragmentació de l'hàbitat de l'ós bru. Experiències similars en altres indrets han demostrat que l'abundància de fruites a l'estiu millora el moviment dels óssos i evita, per altra banda, l'acostament a zones on la presència humana és més habitual. 

Aquest projecte s'emmarca dins del Pla de Conservació de la Biodiversitat d'Endesa i es tracta d'una actuació tant a nivell ambiental com social enfocada a la promoció del desenvolupament rural sostenible, l'educació ambiental i la protecció de l'ós bru.