La PDE denuncia que el pacte de Rialb encobreix el transvasament d'aigua cap a Barcelona

La plataforma s'indigna amb "el doble joc" de la Generalitat que s'implica en la lluita pel cabal ambiental de l'Ebre mentre finança transvasaments interns dels seus afluents

Manifestació a Barcelona en defensa de l'Ebre
Manifestació a Barcelona en defensa de l'Ebre | Adrià Costa
Redacció
06 de març del 2017
Actualitzat a les 16:08h
La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) veu constatat el seu històric advertiment que l'aigua del Segre, principal afluent de l'Ebre, s'acabarà transvasant a Barcelona a través del canal Segarra-Garrigues. Per a la PDE, l'acord per abastir aigua de boca des del pantà de Rialb a 31 municipis de la Segarra, l'Urgell, l'Anoia i la Conca de Barberà, és la porta d'entrada de l'aigua dels rius Ebre i Segre a l'àrea metropolitana barcelonina.

Els antitransvasistes s'han mostrat "indignats" amb el "doble joc" del Govern i la "verborrea solidària" que utilitza amb les Terres de l'Ebre. Per una banda, la Generalitat s'implica en la lluita per a què el Pla Hidrològic de la conca de l'Ebre garanteixi un cabal ambiental suficient per aturar la subsidència del delta de l'Ebre, mentre que, per l'altra, impulsa, prioritza i finança interconnexions a les conques internes catalanes en benefici de les grans urbs i en detriment de les àrees rurals de Lleida i les Terres de l'Ebre.
 
Manolo Tomàs, portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), ha assegurat que la via de buscar l'aigua del Segre com a alternativa per abastir Barcelona és una estratègia que la Generalitat ve treballant des de, com a mínim, l'any 2006, i que ara s'ha "camuflat" sota el benefici territorial per a una trentena de pobles de Lleida i del nord de les comarques de Tarragona amb l'objectiu d'esquivar el conflicte que saben que trobaran a l'Ebre.

"Han generat una expectativa a 31 pobles perquè es puguin connectar –al Segarra-Garrigues- i alguns puguin suplir les seves mancances d'aigua, i altres desenvolupar plans urbanístics concrets. Han aconseguit la complicitat de 31 pobles que aglutinen més de 70.000 persones i això dificulta qualsevol denúncia mediambiental o des de les Terres de l'Ebre contra aquest transvasament perquè suposaria a una probable confrontació territorial", ha assenyalat el portaveu de la PDE.

Com ha explicat Tomàs, 6 d'aquests municipis als quals es portarà aigua des de l'embassament de Rialb pertanyen a les Conques Internes de Catalunya - el vessant oriental de la xarxa hidrogràfica de Catalunya, que inclouen els rius que neixen al país i que finalitzen el recorregut a la Mediterrània, sense desembocar en cap llera intercomunitària-. La PDE ha intentat evitar aquesta situació durant dècades en considerar que el transvasament d'aigua entre conques catalanes "trenca les fronteres hidrogràfiques" al país i facilita que l'aigua dels rius estigui sempre llesta per abastir les àrees metropolitanes, i en concret "a un pam de l'entrada de Barcelona".

La plataforma ha advertit que aquest transvasament referma els arguments de les comunitats autònomes espanyoles, com València, Múrcia o Aragó, que reclamen l'aigua de l'Ebre i, a la vegada, pot provocar "picabaralles" entre comarques a Catalunya. Com ha apuntat Manolo Tomàs, és "qüestió de temps" que més pobles reclamin l'aigua del Segre. "L'aixeta està oberta i és incontrolable. La Generalitat continua amb la política transvasista de sempre", ha denunciat. "De quina manera i amb quina autoritat pot personar-se el Govern a discutir la construcció dels embassaments que es faran riu amunt i retindran sediments, si transvasa aigua del Segre a Barcelona?", ha qüestionat el portaveu de la plataforma ebrenca.

La PDE considera que aquest "doble discurs" perjudica la seva lluita i la seva activitat en defensa de l'Ebre i el Delta. "Ens situa a la gent de les Terres de l'Ebre en una problemàtica difícil i incòmoda de fets consumats del Govern, que impulsa de manera molt clara i molt descarada el transvasament de l'Ebre", ha dit Tomàs. "Per un costat ens donen copets a l'esquena i suport a la lluita de la PDE, però a la pràctica financen allò que perjudica al territori. Hi ha certa verborrea solidària amb el delta del l'Ebre mentre que fan tot el contrari. Una vegada aquestes obres es materialitzin, la sort del territori quedarà més que marcada", ha sentenciat.