L'Animac reclama més diners per potenciar les oportunitats professionals dels creadors

El pressupost d'aquest any ha estat de 95.000 euros

Redacció
05 de març del 2017
Actualitzat a les 16:49h
Imatge de grup de creadors presents a l'Animac
Imatge de grup de creadors presents a l'Animac | ACN
El públic ha tornat a respondre massivament a la mostra de cinema d'Animació de Catalunya, l'Animac, que aquest diumenge tanca a Lleida la 21a edició. La directora, Carolina López, assegura que el certamen s'ha consolidat com a gran captador i detector de talent i ara el repte és enfortir-se com a punt de trobada de la indústria per poder donar més sortida professional als nous creadors.

Ara bé, per créixer cap a aquesta direcció López reclama més suport econòmic, tant d'institucions públiques com de patrocinadors privats. Aquest any el pressupost ja estat de 95.000 euros. En el mateix sentit s'ha expressat l'autor i humorista gràfic Jordi Amorós, que rebrà el Premi Trajectòria durant l'acte de cloenda. Amorós s'ha mostrat impactat per la qualitat dels treballs que ha vist durant els quatre dies de projeccions i reivindica que un festival del nivell de l'Animac pugui proporcionar més oportunitats als joves animadors.

L'Animac, la Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya, tanca aquest diumenge la 21ena edició amb un nou èxit d'espectadors i participants que han omplert les projeccions, tallers i conferències que s'han organitzat a la Llotja i el Caixafòrum. Enguany l'Animac ha tingut com a lema 'Contra el Vent' per reivindicar la intenció dels autors d'anar contracorrent i de transformar en poesia una realitat sovint poc amable. Ha programat 7 llargmetratges, uns 200 curts i altres peces animades i ha comptat amb una cinquantena de professionals referents en el món de l'animació.

En aquest sentit, destaquen les visites que han fet artistes d'àmbit internacional com ara els directors Igor Kovalyov, una de les figures més destacades de l'animació post-soviètica i convidat especial d'aquesta edició, que aquest diumenge ha fet una masterclass. També Michael Dudok de Wit, un animador, director i il·lustrador holandès que viu a Londres i que enguany ha estat nominat als Oscar pel seu primer llargmetratge, 'La tortuga roja', un dels que s'ha pogut veure a l'Animac.

Premi trajectòria

Durant l'acte de cloenda, el creador i humorista gràfic Jordi Amorós (JA) rebrà el guardó especial d’Animac a la trajectòria professional. De paraules de la directora del certamen, Carolina López, Amorós "representa aquest esperit contra el vent pel seu humor subversiu i els seus 50 anys de professió" i, per això, ha rebut el reconeixement especial que fa dos anys que lliura la mostra. Jordi Amorós va realitzar el primer llargmetratge animat català 'Despertaferro', el primer llargmetratge d'animació d'adults a l'estat espanyol 'Historias de amor y masacre', i va col·laborar com a dibuixant amb El Papus, el Jueves, i actualment encara ho fa a Mongolia, entre altres.