El Museu de Lleida incorpora sis peces gòtiques i romàniques provinents del MNAC

El conseller Vila anuncia una renovació del Pla estratègic de l'equipament museístic per adequar-lo a la seva catalogació d'interès nacional

Redacció
03 de març del 2017
Actualitzat a les 18:03h
Pla general de les cinc taules gòtiques
Pla general de les cinc taules gòtiques | ACN
El Museu de Lleida ha incorporat sis peces gòtiques i romàniques d'alt valor patrimonial provinents del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). Es tracta de cinc taules gòtiques que formaven part del retaule major de l'antiga església de Sant Joan de Lleida i mostren escenes de Sant Joan Baptista, fetes per Pere Garcia de Benavarri i un calvari dit de Tragó de Noguera, datat entre el darrer quart del segle XII i el primer quart del segle XIII. El conseller de Cultura, Santi Vila, que ha presidit aquest divendres el plenari del Museu ha anunciat que durant aquest any es renovarà el Pla estratègic de l'equipament museístic per tal d'adequar-lo a la seva catalogació d'interès nacional.

Segons Vila, això requerirà una "reflexió" de les institucions que conformen el consorci del Museu per tal de concretar aspectes com el pressupost, liquidar el deute i "adequar els costos a les necessitats".

Les cinc taules gòtiques i el calvari d'època romànica procedents de l'antiga Diòcesi de Lleida estaven conservades al MNAC i s'han traslladat al Museu de Lleida per enriquir el relat històric i artístic de l'equipament a través de la seva exposició al públic. El director de Museu, Josep Giralt, ha destacat que la jornada d'avui "és important" perquè "puja el nivell d'allò que es vol ensenyar al públic". En aquest sentit, i amb les millores fetes a les sales per adaptar-les a les darreres peces de ceràmica incorporades, Giralt ha considerat que s'ha tancat la "primera etapa de la nova política d'adquisicions de Museu de Lleida".

La incorporació de les peces forma part de les actuacions del programa 'Compromís amb l'art i el patrimoni de Lleida', amb el qual el Departament de Cultura fa palès el seu compromís per consolidar el Museu de Lleida, recentment declarat museu d'Interès nacional pel Govern, com un dels grans centres museístics del país. També s'emmarca en la política de dipòsits del MNAC, un dels eixos principals de treball dels museus que formen part de la Xarxa de Museus d'Art de Catalunya, a través de la qual es contribueix a completar les col·leccions dels museus del territori i a difondre públicament obres que habitualment resten a les reserves.

Les cinc taules gòtiques formaven part del retaule major de l'antiga església de Sant Joan de Lleida i mostren escenes de la vida de Sant Joan Baptista. El conjunt va ser executat entre els anys 1473 i 1482 per Pere Garcia de Benavarri, un dels principals pintors del gòtic a les terres de Lleida i la Franja, i és un dels encàrrecs més importants de la seva carrera. La importància de Garcia de Benavarri dins del territori lleidatà queda palesa en l'espai monogràfic que el Museu de Lleida dedica a l'artista i al seu taller. Cal recordar que el retaule de Sant Joan Baptista es troba dispers en diverses institucions museístiques i col·leccions privades d'arreu, entre elles la Isabella Stewart Gardner Museum de Boston (Estats Units).

L'altra peça de conjunt és el calvari dit de Tragó de Noguera, datat entre el darrer quart de segle XII i el primer quart de segle XIII, de metre i mig d'alçada, fet en fusta policromada i talles aplicades. Durant la presentació de les peces, el conseller Santi Vila també ha visitat l'arqueta amatòria procedent de monestir de Bellpuig de les Avellanes, datada a principis del segle XV, i que havia embolcallat la relíquia de la Santa Sandàlia, una de les més importants de les terres de Lleida. La peça va ser adquirida al 2015 en subhasta pel Departament de Cultura.

Renovació del Pla estratègic de Museu de Lleida

Abans de visitar aquestes incorporacions, el conseller de Cultura ha presidit el plenari del consorci de Museu de Lleida on, entre d'altres, s'ha tractat la renovació de Pla estratègic per aquest 2017 després que l'equipament hagi estat catalogat d'interès nacional.

En aquest sentit, Santi Vila també ha explicat que abans de tancar l'any s'han fixat l'objectiu de liquidar el deute acumulat al Museu de Lleida, heretat d'anteriors gestions i que ascendeix a uns 60.000 euros. El conseller confia que es podrà assumir sobretot perquè s'ha aconseguit rebaixar els més de 200.000 euros de deute que hi havia.

Un altre dels objectius fixats al Museu de Lleida és augmentar el nombre d'activitats programades i adequar els costos a les dimensions de l'equipament, que és molt gran, en funció també dels resultats del que s'hi faci.