El PDECat mantindrà el PSC de Lleida a la presidència del Consorci Lingüístic dos anys

Socialistes i demòcrates acorden que Montse Parra i Rosa Pujol siguin les presidentes en els propers quatre anys

03 de març del 2017
Actualitzat a les 10:31h
La regidora de Cultura de Lleida, Montse Parra
La regidora de Cultura de Lleida, Montse Parra | Àlvar Llobet
El PSC i el PDECat han arribat a un acord per la presidència del Consorci de Normalització Lingüística de Lleida, paralitzada des de fa 10 mesos després que els Consells Comarcals bloquegessin el lideratge de Montse Parra, regidora de la Paeria. Les dues formacions han pactat, segons explica Segre i ha confirmat aquest diari, un repartiment de la presidència de dos anys per Parra i dos més per Rosa Pujol, vicepresidenta de l'Institut d'Estudis Ilerdencs i alcaldessa d'Aitona.

Aquest acord acaba amb les reclamacions que van fer ERC i la CUP, que van intentar convèncer els demòcrates per sumar forces i desbancar el PSC lleidatà de la presidència de l'organisme després que la formació signés el pacte lingüístic amb C's. El PDECat, però, no ha volgut desbancar els socialistes, una posició que ja s'intuïa amb els arguments que donaven en les mocions sobre aquesta qüestió presentades en diversos Consells Comarcals i també a la Diputació de Lleida, on el president Joan Reñé va destacar que aquest debat s'havia de fer internament des del consorci.

​Qui també s'havia mostrat en contra de la presidència del PSC havia estat el portaveu del PDECat a la Paeria, Toni Postius, que va reclamar fer fora Parra amb l'argument que una regidora d'un partit que pacte temes lingüístics amb C's no pot estar al capdavant d'un organisme que vetlla per la llengua catalana.

PDECat i PSC, una relació d'amistat a Lleida

​Les dues formacions han mantingut una relació d'amistat política després de les eleccions municipals. Els presidents dels partits, Àngel Ros i Ramon Farré (ara substituït per Joan Reñé), van acordar el repartiment dels Consells Comarcals així com la voluntat de no agressió a la Diputació de Lleida, on els dos partits serven una sintonia que, en diverses ocasions, no s'ha vist, per exemple, entre el PDECat i ERC, socis polítics en el procés independentista.

​Aquesta "amistat" entre les dues formacions s'ha trobat amb el problema de Postius a la Paeria, un polític que s'ha mostrat reticent a pactar qüestions amb Àngel Ros, que en alguna ocasió s'ha queixat de la poca relació que té amb el demòcrata.