Mor Jaume Pedrós, el creador de la màscara de la llibertat d'expressió

Veí de la Fuliola de 59 anys, va crear el logotip l'any 1977 arran de La Torna, l'obra dels Joglars que denunciava l'assassinat polític de Salvador Puig Antich

01 de març del 2017
Actualitzat a la 13:33h
Detall del logotip creat per Pedrós
Detall del logotip creat per Pedrós | Els Joglars
La màscara blanca amb un traç gruixut que li tapava la boca. Aquesta ha estat la icona més representativa per defesar la llibertat d'expressió a Catalunya que va ser creada per Jaume Pedrós, veí de la Fuliola (Urgell) que va morir el passat diumenge als 59 anys.

Pedrós va crear aquest logotip quan era estudiant de Belles Arts i per encàrrec de la companyia teatral Els Joglars, que l'any 1977 havia estrenat l'obra més polèmica de la seva història, La Torna, la representació que denunciava l'assassinat de Salvador Puig Antich a partir de l'execució del polonès Georg Michael Welzel, conegut com Heinz Chez.
 

Imatge del símbol de Jaume Pedrós Foto: Els Joglars


La mort de Chez li servia al règim franquista per amagar la mort política del jove anarquista, un fet que la companyia d'Albert Boadella va denunciar sobre l'escenari i que li va costar gairebé la dissolució temporal després que alguns membres fossin empresonats i d'altres, com el mateix Boadella, es veiessin en l'obligació de marxar del país.

​El cas La Torna va generar nombroses protestes a favor de la llibertat d'expressió, que van prendre el disseny de Pedrós com a imatge referencial que s'ha utilitzat, després, en altres mobilitzacions.