El COU del Montsec arrenca la temporada amb previsió de superar els 32.000 visitants del 2016

Es preveuen contractar uns 1.000 paquets turístics, 200 més que l'any passat, amb un impacte econòmic per al sector turístic d'uns 2 milions d'euros

Redacció
01 de març del 2017
Actualitzat el 02 de març a les 11:48h
Imatge del planetari del COU
Imatge del planetari del COU | COU Àger
Aquest divendres començarà la novena temporada del Centre d'Observació de l'Univers (COU) del Parc Astronòmic del Montsec (PAM), amb una previsió de 33.000 visitants, 1.000 més que al 2016, any en què es va superar el rècord absolut des que es va posar en funcionament aquest equipament. Des del 2009 hi han passat més de 200.000 persones. Aquest any, a la zona del Montsec (Noguera) es preveuen contractar uns 1.000 paquets turístics, 200 més que l'any passat, amb un impacte econòmic per al sector turístic d'uns 2 milions d'euros. 3.000 escolars de 66 centres catalans visitaran durant aquest curs el COU. Així mateix, aquesta temporada es redactarà el projecte per renovar l'exposició permanent i s'estrenarà un nou espectacle del planetari. També està previst iniciar la preparació del desè aniversari del PAM en vista al 2018.
 
Segons la presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Concep Cañadell, s'està desenvolupant el Pla Estratègic del Montsec que pretén impulsar aquest territori com un referent internacional en la divulgació de la ciència, el turisme astronòmic i un "generador de riquesa per al territori". L'any 2014 es van contractar 442 paquets turístics al Montsec, al 2015, 610, i l'any passat es va arribar als 800. És per aquest motiu que per enguany s'han marcat el repte d'arribar als 1.000 paquets turístics i generar 2 milions d'euros d'impacte.

Per la seva banda, Salvador Ribas, director científic, i Josep Vilajoliu, responsable de gestió del PAM, assenyalen que "aquest any es farà el projecte de renovació de l'exposició permanent del Centre per dedicar-la exclusivament a l'astronomia amb els últims avanços en interacció i creació d'un nou espai d'experiències anomenat Sala del Cel Fosc". Aquesta nova exposició tindrà uns 100 metres quadrats amb cinc espai temàtics: Simulador dels cels nocturns de Catalunya i la influència de les accions humanes; Certificacions Starlight al món; Il·lumina el teu municipi; Simulador de contaminació lumínica; i Espectacle immersiu – experiència sota les estrelles.

També el proper 31 de març s'estrenarà el nou espectacle – pel·lícula del planetari OPEN 3D l'Ull del Montsec 'Som Estrelles', on l'espectador descobreix, viatjant pel temps, com nosaltres mateixos estem fets de material generat en les estrelles.

Així mateix, durant la primera setmana de maig es presentarà el nou programa del Cicle de Música sota les Estrelles, que aquest any comptarà amb artistes i grups de reconegut prestigi, i a l'octubre es farà pública la IV edició del Festival d'Astronomia del Montsec, que seguirà ampliant les seves activitats tant en el COU com al territori. Ribas i Vilajoliu destaquen la importància que tindrà aquest any la preparació dels actes i esdeveniments, tant científics com divulgatius, del desè aniversari del PAM durant l'any 2018 i que engegarà amb la constitució d'una comissió de preparació de l'Aniversari.