Les sol·licituds de reagrupació familiar i residència inicial pugen un 29% a Lleida

El nombre de peticions presentades l'any passat a l'Oficina d'Estrangeria baixa un 5,4% mentre que les de residència per a familiars comunitaris pugen un 70%

Redacció
27 de febrer del 2017
Actualitzat a la 13:49h
Imma Manso i Rosa Rosinach
Imma Manso i Rosa Rosinach | ACN
L'Oficina d'Estrangeria de Lleida va rebre l'any passat un total de 5.930 sol·licituds, una xifra que representa un descens del 5,4% davant les 6.272 que es van presentar al 2015. La subdelegada del govern espanyol a Lleida, Inma Manso, ha presentat aquest dilluns aquestes dades acompanyada de la responsable de l'oficina, Rosa Rosinach, i ambdós han destacat l'increment del 29% de les sol·licituds de reagrupament familiar i residència inicial no lucrativa. Una tendència que en els darrers anys ha anat a l'alça i que des de l'Administració atribueixen a la ''recuperació econòmica'' i el major poder adquisitiu dels estrangers establerts al país que disposen una major infraestructura per acollir els seus familiars. D'altra banda, les sol·licituds de residència per a familiars de comunitaris han pujat un 70%.
 
L'arrelament és el tràmit d'estrangeria que preveu la regularització d'un immigrant que obté una autorització de treball i residència al país si acredita, entre altres, la seva permanència ininterrompuda a l'Estat durant 3 anys, informe d'integració social i una oferta de treball potencialment viable. L'oficina de Lleida va tramitar l'any passat 430 sol·licituds, un 5% menys que les 457 de l'any 2015. El 56% van ser aprovades.

Pel que fa al reagrupament, és el primer tràmit pel qual un estranger que viu i treballa a l'Estat pot demanar el reagrupament d'un familiar seu de primer grau que viu a l'estranger. El segon tràmit fa referència als fills menors d'edat de residents letals a l'Estat. Per a que aquestes sol·licituds siguin resoltes favorablement s'han d'acreditar recursos econòmics suficients per a mantenir als familiars a reagrupar i tenir un habitatge adequat. Al 2016, l'oficina de Lleida va rebre 1.203 sol·licituds, un 29% més que les 926 de l'any 2015. El 68% van ser aprovades. És el segon any consecutiu que la tendència és alcista.

L'Oficina de Lleida va comptabilitzar 2.846 sol·licituds, un 12% menys que les 3.250 registrades l'any anterior. El 87% van ser aprovades.

Han pujat de forma notable les peticions de targeta de residència per a familiars de ciutadans de la UE o espanyols; se'n van registrat 1.067, un 70% més que l'any anterior en el que es van comptabilitzar 624. El 72% van ser aprovades.

D'altra banda, l'any passat es van interposar 803 recursos, xifra que representa un descens del 8% respecte als 879 de l'any 2015. Els recursos interposats baixen perquè la Justícia està donant la raó a l'Administració de l'Estat en el 99% de les resolucions denegades ratificant, d'aquesta manera, els criteris aplicats a l'hora de resoldre. Així mateix, es continua aplicant rigorosos sistemes de control per detectar possibles simulacions, tant en el vincle de parentiu com de les relacions laborals al·legades per accedir a les autoritzacions d'estrangeria.

Al 2016 es van iniciar 167 procediments d'extinció d'autoritzacions per a verificar i comprovar que els ciutadans estrangers no les han obtingudes de forma fraudulenta i que continuen complint amb les condicions requerides. Un 60% d'aquests procediments van finalitzar amb l'extinció de les autoritzacions, un 15% sense extinció i la resta es troben en estudi i pendents de resolució. Al 2015 se'n van iniciar 185.

En total al 2016 es van atendre 20.766 persones de forma presencial a l'oficina i 11.743 de forma telefònica. És a dir, una mitjana de 85 persones al dia presencialment i 50 telefònicament. Es van donar 4.886 cites per telèfon. La mitjana d'espera és de 4 dies.