Acord per la portada d'aigua de Rialb a municipis de la Segarra i l'Urgell

'El Gran Pacte del Segarra-Garrigues' satisfà Govern, ajuntaments i consells comarcals després d'anys de negociacions i canvis d'un projecte que ha de garantir l'aigua de boca

Redacció
22 de febrer del 2017
Actualitzat a les 23:20h
Imatge de l'embassament de Rialb
Imatge de l'embassament de Rialb | ACN
El Govern, i una quarantena de municipis de la Segarra, l'Anoia, la Conca de Barberà i l'Urgell han tancat un acord per la portada d'aigua de l'embassament de Rialb a través de canal Segarra-Garrigues. En una reunió que ha tingut lloc aquest dimecres al vespre al Departament de Territori i Sostenibilitat, s'ha desencallat una qüestió històrica que ha de permetre garantir l'aigua de boca als municipis afectats.

El projecte que inclou una obra nova de 130 quilòmetres de canonades i estacions de bombeig valorat en 21,1 MEUR s'ha pogut desencallar a partir d'un document que porta per nom 'El Gran Pacte del Segarra-Garrigues' consensuat entre els municipis d'aquestes quatre comarques que s'han de beneficiar de l'aigua. Després d'una carència de 5 anys es pagarà entre 0,59 i 0,75 euros el metre cúbic en 3 trams diferenciats que tindran una representació repartida en funció del seu pes al consorci que gestionarà la infraestructura.
 
El dia que finalitzava el termini que havia donat el Govern en un ultimàtum als municipis i el consell comarcal de la Segarra per tancar un acord sobre la portada d'aigua de boca de Rialb a través del canal Segarra-Garrigues, s'ha tancat el 'Gran Pacte' que farà possible aquest projecte que s'allarga de fa anys.

Tant el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, que ho ha manifestat a través de les xarxes socials, com el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, han destacat el ''projecte de país'' que permet aquest acord que suposa una ''primera pedra'' per fer arribar aigua de boca a unes 75.000 persones. Així mateix, el president del Consell Comarcal de la Segarra, Xavier Casoliva, ha mostrat la seva satisfacció per l'acord final que ''satisfà a totes les parts'' i també ha volgut destacar la ''generositat de la Segarra'' que l'ha fet possible.

A l'acord s'ha arribat amb els punts establerts en el document consensuat pels municipis afectats arran de l'última proposta que va fer la conselleria en la que es van especificar 3 trams de facturació retornant la inversió a l'aigua. Els primers cinc anys, amb carència, l'aigua es pagarà a una mitjana de 0,57 euros el metre cúbic però una vegada hagi passat aquest període es pagarà a 0,59 euros el metre cúbic al tram format per Tàrrega; a 0,69 euros el metre cúbic al tram 2 format per 18 municipis de la Segarra, Ossó de Sió i Verdú, a l'Urgell, i Montmaneu i Pujalt, a l'Anoia; i a 0,75 euros per metre cúbic al tram 3 format per 8 municipis de la Conca de Barberà, segons ha confirmat Casoliva.

Cada tram tindrà representació al consorci que gestionarà aquesta infraestructura i serà en funció del seu pes de manera que els del tram 2 amb la Segarra hi tindrà 7 membres, i els altres quatre municipis d'aquest tram un cadascun.

Això sumarà entre el 54 i el 55% de representació del consorci. El tram 1 hi tindrà 3 membres, amb un 35% de la representació i el tram 3 hi tindrà 2 membres amb un 10% de la representació. En qualsevol cas i per no afavorir la posició del tram 2, qualsevol decisió que es prendrà al consorci haurà de comptar amb el 60% del total de vots.

Un projecte d'alta envergadura

El projecte inclou una obra nova de 130 quilòmetres de canonades i estacions de bombeig valorat amb més de 21,1 milions d'euros que farà l'ACA. El Govern, mitjançant l'ACA aporta la potabilitzadora i un import de 10 milions d'euros. Les diputacions hi aporten 5 milions que són 2 milions de Tarragona, 2 de Lleida i 1 de Barcelona. La resta dels 6,1 milions els municipis beneficiaris que els retornaran amb els metres cúbics consumits, ja que estan inclosos en aquest preu.

Tal com va anunciar el Govern a final de l'any passat amb aquesta ''primera pedra'' del projecte es pot fixar un calendari que preveu que en 6 mesos s'hauria d'aprovar el projecte i que una vegada estiguessin fetes les expropiacions en vista al 2018 es podrien licitar les obres per tal que a mitjans d'aquest any es començaria a executar l'obra per finalitzar-la al 2019.