Sis de cada deu universitàries han estat víctimes d'assetjament sexual

Una estudi de la Universitat de Barcelona alerta que el 88% de les estudiants que han patit algun tipus d'abús no ho denuncien per por

Imatge d'una classe universitària
Imatge d'una classe universitària | Martí Albesa
Redacció
22 de febrer del 2017
Actualitzat a les 12:45h
El 62% de les estudiants de l'Estat afirmen haver patit algun tipus d'assetjament o d'agressió sexual a l'entorn universitari, segons un estudi de la Universitat de Barcelona (UB). La investigació ha estat liderada per Ana Vidu, una ex-professora d'aquest centre que va ser la primera professional de l'estat espanyol a denunciar haver estat assetjada sexualment per un catedràtic. Ara ja no és professora, però ha dedicat la seva tesi doctoral a aquesta qüestió.

L'estudi de la UB es va començar a elaborar l'any 2008. Des de llavors, els investigadors han entrevistat més de 1.000 estudiants i professors universitaris de tot l'Estat per saber si han sofert abusos o si coneixen algú que n'hagi patit. La resposta ha estat afirmativa en el 62% dels casos, la qual cosa els porta a concloure que sis de cada deu alumnes han estat víctimes d'assetjament sexual en algun moment.

La investigació també revela que el 92% dels afectats eren dones, el 18% de les quals menors de 25 anys. La majoria desconeixen que la seva universitat disposa de serveis de prevenció de la violència masclista i ajuda psicològica, i el 69% creuen que la institució no els creuria si fessin el pas de denunciar-ho.

De fet, l'estudi alerta que el 88% de les víctimes no denuncien per por. "Creuen que el poder del professor afectarà la seva trajectòria acadèmica", explica Vidu, que, tot i reconèixer que les universitats estan contribuint a trencar el silenci de les víctimes, creu que encara "patim una manca de serveis i d'estructures per ajudar-les i acompanyar-les".