Un veí de Balaguer s'equivoca amb la data d'un accident i la fiscal li demana dos anys de presó

Entén que va falsejar el dia per cobrar de l'assegurança però la jutgessa l'absol en considerar que no ha quedat acreditada la intenció d'enganyar

Redacció
21 de febrer del 2017
Actualitzat a les 17:49h
Dos veïns de Balaguer s'han assegut aquest dimarts al banc dels acusats al jutjat penal 1 de Lleida acusats d'un delicte de temptativa d'estafa i de falsedat documental, pels quals la fiscalia els demanava dos anys de presó a cadascun. El motiu; que el 12 de juny de 2012 cap a les dues del migdia, van tenir un accident, precisament el mateix dia que el responsable del xoc per encalç, J. M. A. C, havia contractat l'assegurança del seu vehicle amb la companyia AXA a través del seu banc.

Tots dos conductors, tant el causant de l'accident, com el que va rebre l'impacte, J. A. F., han declarat que, en el moment del xoc, no tenien els papers per efectuar el comunicat d'accident amistós i que van quedar en formalitza-ho el dia següent, a l'empresa del segon, ja que tots dos eren de Balaguer. El veí causant del xoc va emplenar el comunicat erròniament, especificant, on ha d'anar la data de l'accident, el dia i hora que l'estava emplenant, és a dir, 13 de juny de 2012 a les 11.15h. L'acusació entén que l'home va falsejar el dia per cobrar de l'assegurança amb el beneplàcit del segon, però la jutgessa els ha absolt en considerar que no ha quedat acreditada la intenció d'enganyar.
 
Tant la fiscalia com l'acusació particular que representava la companyia, entenien que no es tractava de cap error i que l'acusat causant del xoc va contractar l'assegurança després de tenir l'accident, per poder cobrar. Defensen que l'home va escriure que el xoc va tenir lloc el 13 de juny a les 11.15h però que realment va ser a la mateixa hora però del dia anterior. És per això que l'acusat va dirigir-se, asseguraven, a les 13h del 12 de juny de 2012 al seu banc per contractar una assegurança a tot risc pel seu vehicle amb una franquícia de 300 euros i després va dur el cotxe al taller, a Lleida, on va arribar a les 16.46h.

Els advocats dels dos acusats, en canvi, han defensat que va ser un error i han recordat que, de tota manera, segons la pòlissa de la companyia, el vehicle estava assegurat des de les 00h del 12 de juny de 2012, així que, independentment de l'hora o el dia en què hagués succeït el xoc, el vehicle estava assegurat. Han afegit, el segon acusat no va veure el comunicat d'accident i tampoc el va signar, ja que ho va fer la seva mare "que no es va fixar en la data", tal com ha declarat. A més, va ser el mateix afectat qui dies més tard es va adonar de l'error i va contactar amb l'asseguradora per corregir-ho. La jutgessa ha donat la raó als acusats i els ha absolt 'in voce'.

Considera que no ha quedat acreditat el delicte d'estafa ja que l'home causant de l'accident no va guanyar res sinó que va acabar perdent el seu vehicle ja que, com ell mateix ha declarat, el va haver de malvendre per poder pagar la factura del taller ja que la companyia no es va fer càrrec de la reparació. La magistrada també ha considerat que no ha quedat acreditat l'ànim d'enganyar ni l'ànim de lucre dels acusats i que AXA no pot anar en contra de les seves pòlisses.

Pel que fa al delicte de falsedat documental pel qual les acusacions demanaven que se'ls condemnés, la jutgessa ha conclòs que es tracta d'una falsedat atípica ja que l'apartat al qual es refereixen les acusacions fa referència només a un funcionari públic o una autoritat i cap dels dos acusats ho són. És per això que també els ha absolt d'aquesta acusació.