Hi ha perill d'un gran terratrèmol a les terres de Lleida?

L'Institut de Cartografia de Catalunya destaca que s'han registrat 200 sismes en els darrers dos dies

21 de febrer del 2017
Actualitzat a les 19:37h
Imatge de la Seu d'Urgell
Imatge de la Seu d'Urgell | ICC
L'Alt Urgell i el Pallars Jussà han patit en les darreres hores diversos petits terratrèmols que, tot i que han estat de baixa intensitat, han posat en alerta els veïns de les localitats afectades, en especial els de Noves de Segre, el petit municipi que ha estat l'epicentre dels terratrèmols.

Catalunya, ubicada a la Mediterrània occidental, és una àrea de sismicitat moderada, situada en una zona de col·lisió entre les plaques tectòniques d’Europa i Àfrica. En aquest sentit, Jaume Batlló, de l'Institut Cartogràfic de Catalunya, assegura a NacióLleida que el perill que el país pateixi un gran terratrèmol existeix, encara que la sismicitat més freqüent és la de petites sacsejades com que la que s'estan veient en les darreres hores al Pirineu, uns episodis que es generen, probablement, per la pressió d'alguna falla. Sobre aquesta qüestió, Batlló indica que la zona del Pirineu és sensible al "joc" tectònic entre la placa peninsular (africana) i l'europea, un fet que provoca una "tensió" que genera activitat sísmica. De fet, l'Institut Cartogràfic de Catalunya ha registrat, segons Batlló, uns 200 terratrèmols, encara que només se n'han notat mitja dotzena.

Des de l'institut s'indica que els moviments tectònics que s'han registrat al Pirineu no haurien d'anar més enllà, i els emmarquen dins la "normalitat" sísmica que es produeix a Catalunya cada any. Al país, es registren anualment una mitjana de 800 terratrèmols, la majoria de magnitud inferior a dos graus, un nivell dèbil que, en la majoria d'ocasions, no són percebuts pels ciutadans. En aquest context, Batlló assegura que, dades en mà, l'Alt Urgell és una de les zones amb més moviment de terratrèmols, i ho argumenta en base a que de tot el nombre de sismes que es produeixen al país, un 12% es registra en aquesta comarca.

​El perill d'un gran terratrèmol a Catalunya, poc probable

​Batlló apunta que la possibilitat que hi hagi un terratrèmol de gran magnitud és baixa, si bé explica que no hi ha manera de preveure-ho com si fos una tempesta. "El perill hi és, i per això hi ha preparat el pla SismiCat, que s'ha activat aquest dilluns", apunta Batlló, que destaca, però, que a Catalunya hi ha molt més perill d'inundacions que de terratrèmols.

Els terratrèmols més greus dels quals es té constància van ser el 1428 al Ripollès i la Garrotxa, el 1923 a la Vall d’Aran, i el 1927 al Montseny. El sisme més recent que ha provocat danys va ser el del 21 de setembre de 2004 al Ripollès, de magnitud 4. Des de l'Institut Cartogràfic de Catalunya s'apunta que fa just 29 anys, el 20 de febrer del 1988, es va registrar un sisme de nivell 4 a l'Alt Urgell.