La Paeria de Lleida crea la primera guia d'acollida per a persones migrades

El Servei d'Acollida Municipal va atendre 632 persones el 2016 i va oferir formació en llengua catalana i castellana per a 484 persones

Redacció
21 de febrer del 2017
Actualitzat a les 0:48h
Imatge de la presentació de la guia
Imatge de la presentació de la guia | Paeria
L'Ajuntament de Lleida ha presentat la nova edició de la Guia d'Acollida a la Ciutat de Lleida que s'ha editat en sis idiomes (català, castellà, anglès, francès, àrab i xinès) i que, per primera vegada a Catalunya, incorpora una aplicació per a mòbils per evitar barreres de comunicació, sigui per raons d'idioma o perquè l'usuari no estigui alfabetitzat.

La guia és una de les principals eines del Servei Municipal d'Acollida, la unitat de l'Ajuntament de Lleida que dóna suport a la incorporació a la ciutat de les persones nouvingudes. Aquestes, reben informació i assessorament, formació sobretot en idiomes però també sobre temes laborals i coneixement de l'entorn així com assistència per a traduccions. Aquest Servei va atendre l'any passat 632 persones i va oferir formació en llengua catalana i castellana per a 484 persones.
 
L'Ajuntament de Lleida ha editat, conjuntament amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, la Guia d'Acollida a la Ciutat de Lleida en sis idiomes: català, castellà, anglès, francès, àrab i xinès. El disseny s'ha plantejat amb un estil clar, perquè els usuaris comprenguin de manera fàcil i directa quins serveis han d'utilitzar, on es troben i les formes d'arribar-hi, segons han explicat des de l'Ajuntament de Lleida.

Aquest concepte entenedor també s'ha traslladat a l'aplicació per a mòbils, que s'ha estructurat a partir d'uns pictogrames indicadors dels diferents serveis. La finalitat és que tothom pugui comprendre amb facilitat els continguts de la guia i no hi hagi barreres comunicatives, ja sigui per raó d'idioma o perquè l'usuari no estigui alfabetitzat, tot i que sí utilitzi tecnologies de comunicació.

El llibret informa sobre aspectes com ara els drets i deures de la ciutadania, l'empadronament, tràmits d'estrangeria i altres gestions administratives, serveis socials municipals, serveis per a persones migrades, el Servei Especialitzat d'Atenció a la Dona, i també sobre habitatge, treball i ocupació, educació, salut, seguretat i protecció de les Persones, cultura i lleure i associacionisme i participació.

El material l'han presentat l’alcalde de Lleida, Àngel Ros; el director dels serveis territorials de Treball, Afers Socials i Famílies a Lleida, Joan Santacana; el tinent d'alcalde i regidor de Drets Civils de la Paeria, Joan Gómez, i els autors del disseny i de l'app de la guia, Olga Paz (Nomon, turisme cultural) i l'il·lustrador i grafista Josep Maria Cazares, que també ha creat els dibuixos que hi apareixen.

L'alcalde de Ros ha destacat la importància del Servei Municipal d'Acollida de la Paeria perquè "és un primer pas que ajuda a que hi hagi una convivència de plena ciutadania" i ha posat de relleu que "Lleida ha demostrat durant molts anys la seva capacitat d'acollida i per integrar els nouvinguts, un procés que, sovint, és complicat". "En l'actualitat, quan baixa l'arribada de persones migrades però quan Lleida se segueix movent en percentatges d'immigració que ronden el 19%, cal continuar fent polítiques", ha assegurat Ros.

El Servei d'Acollida Municipal, depèn de l'Àrea de Drets Civils de la Paeria i compta amb tres agents d'acollida, coordinades per una tècnica en polítiques migratòries. El servei es presta al Centre Cívic del Centre Històric, a la plaça de l'Ereta.