Unes 7.000 hectàrees de bosc del Jussà, afectades per la sequera de l'estiu

El Pallars Jussà és la comarca amb la superfície boscosa més perjudicada de Catalunya amb un 12,9% | El CREAF alerta que la serra del Montsec es troba força afectada

Redacció / ACN
15 de febrer del 2017
Actualitzat a les 19:28h
La zona boscosa del Montsec pateix els efectes de la sequera
La zona boscosa del Montsec pateix els efectes de la sequera | ACN
La sequera estival de l'any passat ha afectat un 2,2% dels boscos catalans (30.051 hectàrees) segons indica l'informe anual DeBosCat del 2016 que aquest dimarts ha presentat el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). Aquest percentatge de superfície boscosa afectada presenta mortalitat, decoloració o defoliació dels arbres.

El Pallars Jussà, l'Anoia i l'Alta Ribagorça són les comarques catalanes més afectades i per espècies, els roures i les alzines són els més perjudicats per aquesta sequera. L'estudi també revela que gairebé un 60% de les zones forestals afectades per la sequera corresponen a afectacions noves, concretament unes 17.500 hectàrees.

El 2016 va ser un any especialment càlid i sec durant l'estiu i força complicat pels boscos catalans. D'ençà del 2012 l'afectació no era tan severa, de manera que el 2016 reverteix la tendència de recuperació dels boscos. La coordinadora del projecte DeBosCat, Mireia Banqué, assenyala que no és un percentatge molt elevat, "però sí que és una taxa força més alta que els últims anys" i assegura que si s'anés repetint cada any i no es recuperessin els boscos afectats "llavors sí que ens haurem de preocupar".

75% de boscos afectats en zones on ha plogut poc

Les zones de Catalunya on l'estiu ha estat anormalment eixut són les que concentren una major superfície de boscos afectats. En els llocs on ha plogut menys de la meitat del que és habitual és on hi ha gairebé el 75% de la superfície forestal afectada, ha apuntat Banqué. La meitat nord de Catalunya és la que concentra la major afectació, com ja ha passat altres anys. Això es deu a què a la meitat sud hi ha menys boscos i aquests estan dominats per espècies mediterrànies més resistents a la sequera, com el pi blanc.

Per comarques, el Pallars Jussà (7.000 ha), l’Anoia (3.700 ha) i la Noguera (3.600 ha) són les que presenten una major superfície de bosc afectada. I especialment la serra del Montsec, entre el Pallars Jussà i la Noguera, es troba força afectada. Segons la proporció de bosc afectat a cada comarca, un 12,9% dels boscos del Pallars Jussà estan afectats per sequera, un 10% a l'Anoia, el 8,2% a la Segarra i el 7,9% a l'Alta Ribagorça.

El 75% dels arbres afectats per la sequera estival de l’any passat corresponen a espècies d'arbres planifolis, aquells que tenen la fulla plana i ampla. Prop del 7% de les rouredes, el 5% de les fagedes i el 2,5% dels alzinars de Catalunya mostren símptomes de decaïment. Pel que fa a les coníferes, que tenen fulles en forma d'agulla, el 5% dels boscos de pi pinyer de Catalunya estan afectats per la sequera, unes 1.700 hectàrees, gairebé tantes com les afectades de pi roig (2.000 ha).

Segons el CREAF, és normal que l'afectació per sequera sigui més evident en roures i alzines, ja que la seva estratègia és perdre les fulles davant la manca d'aigua prolongada, quelcom molt visible. En canvi, els boscos de coníferes presenten molta menys superfície afectada. L'estratègia dels pins per aguantar les condicions adverses és diferent, en general no perden totes les fulles, excepte en casos de molta sequera, com ha passat enguany.