Pagesos de l'Urgell denuncien la proliferació d'aus que es mengen els cultius

Ho atribueixen a una mala gestió de la ZEPA | Asseguren que els ocells en perill es perden i en canvi es multipliquen estornells, gralles o garces

Redacció
12 de febrer del 2017
Actualitzat a la 1:50h
Imatge d'un camí municipal de l'Urgell
Imatge d'un camí municipal de l'Urgell | Rafel Piqué
Pagesos dels municipis de l'Urgell inclosos a la col·lectivitat 8 del canal Segarra-Garrigues denuncien que la "mala gestió" que consideren que s'està fent a la zona d'especial protecció d'aus (ZEPA) de Belianes fa proliferar espècies que van a buscar les llavors dels seus camps de cultiu per alimentar-se.

Asseguren que en comptes de recuperar la població dels ocells esteparis que realment estan en perill d'extinció, com el xoriguer o el sisó, se'n multipliquen d'altres que són una "plaga" com els estornells, les gralles o les garses, que poden arribar a provocar perjudicis del 30% o el 40% a les finques. Així ho ha explicat el president de la col·lectivitat, Rafel Piqué, que aquest dissabte ha promogut una trobada amb altres agricultors afectats i alcaldes per fer front comú i fer arribar la queixa als Departament d'Agricultura i Territori.
 
La col·lectivitat 8 del Segarra-Garrigues inclou els municipis de Sant Martí de Maldà, Maldà, Preixana, Bellpuig, Vilanova de Bellpuig, Belianes (Urgell) i una part del terme d'Arbeca (Garrigues). Piqué ha explicat que les caixes-niu que se suposa que s'instal·len per a les aus a protegir les acaben colonitzant altres espècies que, com que no troben aliment a les terres de la ZEPA que no es cultives, se'n van als camps dels pagesos a buscar les llavors.

Un altre problema, afirma, és que a la ZEPA creixen males herbes que s'estan escampant a les finques conreades dels voltants, sobretot quan hi ha episodis de vent com els que hem viscut darrerament. Per tot plegat, els pagesos i alcaldes que aquest dissabte s'han trobat a Belianes han acordat tornar a convocar una trobada més formal on posar per escrit les seves queixes i traslladar-les a l'executiu català.