L'Àliga de Tàrrega viatjarà aquest estiu a la República Txeca

Formarà part de l'Aplec Internacional Adifolk, que se celebrarà coincidint amb el "Festival in the Streets" d'Ostrava, la tercera ciutat del país, el 30 de juny i l'1 de juliol

Redacció
11 de febrer del 2017
Actualitzat a les 23:11h
Imatge de l'Àliga de Tàrrega
Imatge de l'Àliga de Tàrrega | Associació Cultural Guixanet
L'Àliga de Tàrrega, de l'Associació Cultural Guixanet, viatjarà a Ostrava, a la República Txeca, del 30 de juny al 2 de juliol d'aquest any. La colla urgellenca participarà a la 31a edició de l'aplec internacional d'Adifolk, que aquest any coincideix amb el Festival of Colours d'aquesta població del centre d'Europa. 

A més del col·lectiu targarí, altres deu agrupacions culturals viatjaran a Ostrava. També hi participaran la Cobla Volta Món, formada per músics de tot el país, el grup Aiguabarreig, de Santa Maria d'Oló (Bages), el Drac de Figueres (Alt Empordà), els Capgrossos de Capellades (Anoia), els castellers de Gràcia, els Diables de la Federació de Diables de Barcelona, Xàldiga (Barcelona), i tres colles geganteres: els Veguers de Montblanc (Conca de Barberà), els Gegants de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) i el Gegant Pep Ventura de Figueres.

A part, tres grups de cultura popular d'Ostrava se sumaran a la festa: la Coral Acadèmica de la Universitat Politècnica d'Ostrava, l'Orquestra de Cambra Camerata Janáček i el conjunt folklòric Hlubina.

La tercera ciutat més gran de la República Txeca

Ostrava és la tercera ciutat més gran de la República Txeca, amb una població de 320.000 habitants. Està situada a uns 10 km de la frontera polonesa i a uns 50 km de la frontera eslovaca i és la capital de la Regió de Moràvia i Silèsia, amb un passat industrial i miner important.

La seva àrea metropolitana inclou, a més d'Ostrava, els municipis de Bohumín, Doubrava, Havířov, Karviná, Orlová, Petřvald i Rychvald, que sumen un total de 600.000 habitants, i constitueix, per tant, la segona conurbació més gran del país, després de Praga.

Des de la dècada de 1990, Ostrava s'ha transformat en una ciutat cultural moderna, amb nombrosos teatres, galeries i altres instal·lacions culturals. Ostrava organitza cada estiu un multitudinari festival de world music: el " Festival of Colours", el qual ve precedit per un festival d'arts de carrer. Aquest tipus de manifestacions, world music i arts de carrer, en els quals la cultura popular s'integra totalment, és el futur pròxim de l'Aplec Internacional.


Un festival amb fins a 40.000 assistents

"The Festival in the Streets" es va iniciar pels carrers del cor de la ciutat d'Ostrava com a complement del gran festival “Colours of Ostrava”. Avui dia és un festival independent, amb una durada de dos dies sencers en què el centre d'Ostrava es transforma en una gran festa amb una àmplia gamma d'activitats diferents, com concerts d'artistes txecs o internacionals, teatre de carrer, tallers, concursos, esports i jocs.

L'afluència de públic és al voltant dels 30-40 mil visitants, provinents de tota la República Txeca, fet que el converteix en un dels festivals més grans del país. Aquest any el festival acull el 30è Aplec Internacional i es durà a terme a la plaça principal d'Ostrava, al parc del "Prat Negre" i al Castell, el divendres 30 de juny i el dissabte 1 de juliol.

Les dues Universitats d'Ostrava oferiran un seguit d'esdeveniments científics i esportius, i les institucions culturals de la ciutat, com la Galeria de Belles Arts i el Museu de la Ciutat d'Ostrava, inclouran els seus actes al programa del festival.

 

El 4 de 9 amb folre dels Castellers de la Vila de Gràcia al concurs 2016 Foto: Joaquim Albalate