Els ajuntaments per on passa l'AP-2 preveuen ingressar més d'un milió per l'IBI de l'autopista

Després que hagi finalitzat la bonificació del 95% que l'Estat havia concedit a la concessionària

Redacció
09 de febrer del 2017
Actualitzat a les 16:10h
Els alcaldes dels municipis per on passa l'AP-2
Els alcaldes dels municipis per on passa l'AP-2 | ACN
Els 16 ajuntaments lleidatans per on passa l'AP-2 preveuen ingressar, en conjunt, més d'un milió d'euros en concepte d'Impost de Béns Immobles (IBI) de l'autopista un cop ha finalitzat la bonificació del 95% que l'Estat havia concedit a la concessionària. Per tant, de cobrar només el 5% de la taxa, aquest 2017 han d'ingressar-ne el 100%, fet que suposa quantitats importants per a les finances municipals. Tot i això, els consistoris temen que pugui haver-hi retards en el pagament o que fins i tot el ministeri de Foment torni a beneficiar la concessionària amb noves bonificacions i aquest dijous s'han reunit a la Diputació de Lleida per constituir-se com a associació territorial i poder exercir com a grup de pressió.
 
Els municipis lleidatans afectats són Tarrés, Vinaixa, l'Albi, Castelldans, les Borges Blanques i Juneda a la comarca de les Garrigues i Lleida, Puigverd de Lleida, Artesa de Lleida, Alfés, Montoliu de Lleida, Albatàrrec, Sudanell, Torres de Segre, Soses i Aitona, a la comarca del Segrià.

Fins a l'estiu passat hi havia vigent una exempció del 95% de l'IBI per a les gestores de les vies ràpides. La mesura, però, es va acabar el 31 d'agost. Els alcaldes coincideixen que és "de justícia" que Abertis pagui l'impost com qualsevol altre veí o indústria instal·lada al municipi i, a més, els suposarà una injecció important de recursos.

La reunió d'aquest dijous l'ha impulsada l'alcaldessa d'Aitona i Secretària de l'Associació Nacional de l'IBI-BICES (nom que reben els béns immobles de caràcter especial), Rosa Pujol. En el cas del seu municipi, de cobrar 3.500 euros de la concessionària de l'AP-2 el 2016 n'hauran d'ingressar 73.000 aquest 2017. Un altre exemple és el de Vinaixa, que també rebia una quantitat testimonial que ara s'incrementarà fins a uns 60.000 euros, segons el seu alcalde, Jordi Sarlé.

En el cas de l'Ajuntament de Lleida, ja s'han iniciat els tràmits per suspendre la bonificació del 95% de l'Impost de Béns Immobles (IBI) que aplicava fins ara a l'empresa concessionària de l'autopista AP-2, a instància del grup municipal ERC-Avancem. Segons els càlculs que l'equip de Govern va facilitar as republicans, això permetrà que la Paeria ingressi més de 47.000 euros aquest any en lloc dels 2.365 previstos inicialment, 235.000 euros en total pels cinc anys que queden de contracte.

ERC-Avancem va presentar al gener una moció demanant el cobrament del 100% de l'IBI de les autopistes, donant compliment a la finalització del benefici fiscal de què gaudien les concessionàries fins al moment. Finalment, el grup republicà la va retirar després que l'equip de govern respongués a la demanda favorablement.