Denuncien una agressió del propietari de la finca de Menàrguens, on hi ha animals maltractats

L'entitat FAADA es queixa que el departament de Territori impedeix el comís d'una llama i diversos gossos acordat pel 30 de gener

Redacció
09 de febrer del 2017
Actualitzat a la 13:05h
Imatge d'un animal a la granja de Menàrguens
Imatge d'un animal a la granja de Menàrguens | FAADA
La Fundació per l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA) ha denunciat públicament a través d'un comunicat que hi ha més animals en mal estat a la finca de Menàrguens (Noguera) on ja es van comissar 9 èquids en greu estat d'abandonament el passat 16 de desembre. Segons l'entitat, el 30 de gener s'havia de portar a terme el rescat d'una llama i quatre gossos a partir dels informes de la conselleria d'Agricultura, però en el moment de la inspecció tècnics de protecció dels animals del departament de Territori "es van fer enrere" i només es van poder endur un dels gossos.

A més, FAADA assegura que durant la inspecció hi va haver agressions per part del propietari de l'explotació ramadera.

Segons la Fundació, després de la inspecció i posterior comís de 9 èquids en greu situació de desnutrició a Menàrguens el passat 16 de desembre, la conselleria d'Agricultura informa la de Territori - encarregada de la protecció dels animals domèstics- que encara manquen animals per rescatar, en concret, una llama i quatre gossos. Per tant, segons la mateixa font, es va acordar el comís d'aquests animals el 30 de gener i es van posar en marxa les gestions necessàries per part de les entitats de protecció animal per reubicar els animals.

L'entitat, per tant, lamenta que els tècnics de la secció de protecció dels animals del departament de Territori decidissin "tirar enrere el comís, malgrat infringir la llei de protecció dels animals pel que fa a condicions de manteniment i benestar". També contradient als informes de la conselleria d'Agricultura i del cos d'Agents Rurals, que alertaven del perill en que es trobaven els animals i precisament demanaven el seu comís. Només un dels quatre gossos va ser comissat. Segons FAADA, la resta de la intervenció finalment va consistir a treure sang a la llama i a dos dels gossos, identificar als animals mitjançant un xip de forma gratuïta i demanar al propietari que els alimentés millor.

La gossa comissada va ser atesa ràpidament per un veterinari que va fer un informe determinant caquèxia, lesions dèrmiques cròniques al cap, orelles i extremitats, i se li va diagnosticar sarna. Els anàlisi dels èquids retirats en l'anterior comís també evidenciaven desnutrició, anèmia i parasitosi.

A més, afirmen que durant la inspecció del 30 de gener un agent rural va haver d'intervenir per frenar l'agressió del propietari de la finca a una de les sis persones de les tres entitats de protecció animal presents i es va requerir la presència dels Mossos d'Esquadra.

Més animals en mal estat

FAADA assegura que a l'exploració hi ha altres espècies, com un porc vietnamita, que mostraven "símptomes de desnutrició evidents, infeccions greus i inflamacions a les extremitats, una de les cabres tenia la pota trencada, tots ells sense rebre el tractament i l'atenció veterinària que marca la llei".

A conseqüència de tot plegat, "sis persones de tres entitats van invertir de forma infructuosa el seu dia, temps i diners, fins i tot patint una agressió, i tant sols podent comissar un dels gossos". També denuncien que "va quedar patent també que el propietari continua introduint animals, tot i que ho té prohibit, i que aquests circulen per fora del recinte amb el risc sanitari que això comporta".

La Fundació alerta que aquest de Menàrguens no és un cas aïllat, sobretot a la província de Lleida. FAADA "no entén aquesta impunitat i manca d'aplicació de les lleis existents i preocupa molt la manca de coordinació i cooperació entre les dues conselleries, sobretot per algunes espècies d'animals que estan en terreny de ningú, com son els porcs vietnamites, ja que cap de les dues conselleries els vol assumir". Per tant, creu indispensable solucionar aquest problema i exigeix que es compleixi la llei i es persegueixi als infractors. Insisteixen que "molt sovint algunes de les oficines comarcals de Catalunya tot i conèixer els fets, alguns de molt greus, eviten implicar-se i exercir les seves funcions i obligacions".