Denuncien l'«estat d'abandonament» de la muralla romana d'Isona

El Centre d'Estudis d'Isona i Conca Dellà i el grup municipal Fem Poble alerten que les restes de la construcció estan en perill | L'ajuntament garanteix l'estabilitat del conjunt romà

05 de febrer del 2017
Actualitzat a les 12:01h
Estat actual d'un tram de la muralla romana d'Isona
Estat actual d'un tram de la muralla romana d'Isona | Centre d'Estudis d'Isona i Conca Dellà
El Centre d'Estudis d'Isona i Conca Dellà i el grup municipal Fem Poble-Acord Municipal, a l'oposició a l'ajuntament, han denunciat l'"estat d'abandonament" del tram que es conserva de la muralla romana d'Isona (Pallars Jussà), construcció que data del segle I aC i que està catalogada com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).

En un comunicat, asseguren que des del 1992, any en què es van reconstruir els 55 metres que es conserven de muralla, aquesta no ha tingut cap actuació rellevant "ni ens consta la previsió de cap tipus d'intervenció". El Centre d'Estudis i Fem Poble alerten que les restes de la muralla que pertanyia a la ciutat d'Aeso estan en perill per falta de conservació. 

Afegeixen que la muralla romana d'Isona "és una part del nostre patrimoni que no ens podem deixar perdre" i reclamen l'elaboració d'un projecte per protegir i donar a conèixer el monument i fer-lo visitable "amb la cura i adequació del seu entorn".
 

Un tram de la muralla romana d'Isona. Foto: Centre d'Estudis d'Isona i Conca Dellà


L'ajuntament diu que l'estructura no està en perill

L'alcalde d'Isona i Conca Dellà, Constante Aranda, ha admès que es tracta més d'un tema "visual i de deixadesa" que no pas estructural, i ha negat que la muralla es trobi en perill. Aranda, a més, ha assegurat que l'ajuntament va invertir uns 8.000 euros fa tres anys per mantenir una muralla que, segons l'alcalde, es troba en unes condicions similars a quan es va reconstruir l'any 1992.

Aranda ha assegurat que els tècnics han garantit l'estabilitat del conjunt romà i ha afegit que l'ajuntament "s'ha de fiar més de l'informe d'un tècnic que d'una apreciació visual o una interpretació personal".
 

Una esquerda a la muralla romana d'Isona i Conca Dellà. Foto: Centre d'Estudis d'Isona i Conca Dellà