Ecologisme

Els regants del Canal d'Urgell rebutgen les alternatives dels ecologistes per preservar arbres de les banquetes

El president de l'ens assegura que són "estrambòtiques" i lamenta les traves que posen els Ajuntaments per revestir els canals i avançar en la modernització

per Redacció, 3 de febrer de 2017 a les 18:00 |
Pla de la taula d'autoritats amb el president de la Comunitat de regants dels Canals | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de febrer de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell rebutja les alternatives al revestiment amb calaix de formigó dels canals de terra que proposen entitats com la Banqueta de Juneda i Canal Viu. El president de la comunitat, Ramon Carné, ha assegurat que apostar per solucions mixtes de formigó a la base i escullera als marges per evitar la tala d'arbres de les banquetes són ''estrambòtiques'' i ha lamentat les traves que s'estan trobant amb molts Ajuntaments que recentment han declarat els trams de canal del seu municipi com a Bé cultural d'interès local. Carné ha afegit que gràcies a aquesta ''modernització en alta'' es podrà passar a una dotació de 33 a 37 metres cúbics per segon, la qual cosa permetrà optimitzar aigua als mesos més calorosos de l'estiu. D'altra banda les reserves d'aigua actuals garanteixen plenament la campanya de reg.
Ramon Carné ha destacat durant la 16a edició de la Jornada Reg i Futur que tot i que fa anys que sempre s'està parlant de la modernització del Canal d'Urgell i la falta de finançament per fer-ho, si que s'ha pogut revestir el 70% dels més de 300 quilòmetres de canals que abans eren de terra i ara només en manquen uns 90 quilòmetres, principalment de les quatre sèquies principals. Això ha suposat, segons Carné, una modernització ''en alta'' del canal, construït fa 150 anys, que ha permès reduir filtracions d'aigües en molts punts i que després de tot aquest temps garantirà que es pugui passar d'una dotació inicial de 33 metres cúbics per segon a 37.

Segons Carné, aquest pas és important perquè així, l'aigua baixarà ''quan realment se la necessita'' i a l'estiu, als mesos de juliol i agost, que és quan més calor fa, es podrà reduir els dies de dotació pels regants perquè l'aigua baixarà amb major quantitat i es podrà optimitzar millor, tant si es rega pressió com si es fa per reg a manta.


El revestiment dels canals es fa, majoritàriament, col·locant calaixos de formigó o tubs de grans dimensions al llit de terra per on circula l'aigua i això obliga a talar els arbres que quan es va construir el canal es van plantar per fer ombra i aguantar els talussos de les banquetes. Unes banquetes que amb el pas dels anys s'han convertit en el paisatge quotidià de les terres per on passa el canal d'Urgell i que han merescut el reconeixement de la ciutadania que s'ha organitzat amb entitats per protegir-les i també els Ajuntaments que n'han declarat el seu interès oficialment.

És el cas de les associacions la Banqueta de Juneda i Canal Viu, que aglutina 11 ajuntaments i una quarantena d'entitats de fins a cinc comarques diferents, que han criticat la manera de fer de la Casa Canal que en els darrers anys, quan finalitza la temporada de reg a l'hivern aprofita per fer obres de manteniment i modernització talant centenars d'arbres en diferents punts.


Per posar un exemple, aquestes entitats calculen que a la Quarta sèquia s'ha passat de 9.712 arbres el 1963 a tenir-ne 4.803 el 2015, a pesar de les reforestacions populars i els treballs de conservació promoguts des de fa més de 25 anys. Així mateix, alerten que s'està ignorant totalment l'interès turístic que poden despertar les banquetes arbrades amb rutes turístiques o iniciatives econòmiques lligades al cicloturisme o a l'hoteleria.

Carné ha lamentat aquesta oposició a la modernització i ha recordat als ecologistes i institucions que ''els arbres no són seus'' sinó de la comunitat. Així mateix, ha assegurat que en molts punts on es talen els arbres, aquests se substitueixen per d'altres de no tant frondosos i ha insistit en què el revestiment ''és el més pràctic i etern per tota la vida'' a l'hora d'evitar les filtracions.


Reserves d'aigua que garanteixen la campanya

Carné ha assegurat que les reserves acumulades al sistema Rialb-Oliana són de 380 hectòmetres útils a més a més de la neu que hi ha al Pirineu i la pluja que caurà fins al març, fet que garanteix a campanya de reg amb total seguretat. Està previst que el 10 o el 12 de març les obres de manteniment a diferents punts del canal hagin finalitzat i ja estigui a punt de regar. La campanya començarà en funció de la climatologia, de si plou o no, pels volts de Sant Josep, al 19 de març.

 

Participació