El jutge obre judici oral contra dos funcionaris de la Diputació per presumte assetjament laboral

El jutge fixa una fiança de 179.200 euros que hauran d'abonar els acusats o l'ens provincial | Fonts de l'organisme asseguren que l'exinterventor té ganes de venjança i recorden que encara no s'ha resolt el recurs de reforma interposat

Redacció
01 de febrer del 2017
Actualitzat el 03 de febrer a les 12:43h
Marlen Minguell, a judici
Marlen Minguell, a judici | Àlvar Llobet
La cap d'Organització i Gestió de la Diputació de Lleida, Marlen Minguell, i el coordinador de Noves Tecnologies, Gerard Serra, s'asseuran finalment al banc dels acusats pel cas d'assetjament laboral a dos funcionaris de l'ens provincial, el tècnic informàtic i delegat sindical de la Central Sindical Independent de Funcionaris, Josep Maria Veganzones i l'exinterventor, Josep Mateu.

Així ho ha ordenat el magistrat del jutjat d'instrucció 4 de Lleida a través d'una interlocutòria en que declara l'apertura de judici oral contra tots dos. Ara caldrà decidir quin dels tres jutjats penals de Lleida acull la vista i establir la data del judici. En la mateixa interlocutòria, el jutge fixa una fiança de 179.200 euros per fer front a possibles futures indemnitzacions que hauran d'abonar conjuntament els acusats o, de manera subsidiària, la Diputació de Lleida. Si no ho fan, se'ls embargaran els béns.

​Fonts de la Diputació de Lleida han assegurat a NacióLleida que aquest és un pas més del procediment judicial que ha estat dictat "quan encara no s'ha resolt el recurs de reforma interposat", i que, per tant, no és definitiu. Des de l'ens provincial s'assegura que aquesta és una qüestió estrictament laboral que l'exinterventor "intenta criminalitzar" a causa del seu cessament el 2013. Fonts de l'organisme veuen una voluntat de venjança de Mateu, de qui recorden que l'Audiència Provincial ha dictat una resolució en la que considera que existeixen indicis que el relacionen amb fets delictius.
 
La fiscalia considera provat l'assetjament laboral als dos funcionaris per part de Marlen Minguell i sol·licita que se li imposi un any i nou mesos de presó per un delicte d'assetjament funcionarial. L'acusació particular dels funcionaris, representats per l'advocat Pau Simarro, en canvi, els considera responsables a tots dos i per tant acusa Minguell i Serra dels fets i demana per a cadascun d'ells quatre anys de presó (dos per assetjament laboral i dos més per un delicte contra la llibertat sindical).

L'apertura del judici oral ha arribat després que el mes de novembre de 2016 el jutjat d'instrucció 4 de Lleida, després d'investigar la querella presentada per la fiscalia a partir de la denúncia d'assetjament laboral feta per dos funcionaris de la Diputació de Lleida, considerés que hi havia indicis de criminalitat en els fets denunciats.

S'acusa Serra i Minguell de registrar els ordinadors dels funcionaris, als quals culpen d'haver filtrat informació confidencial a la premsa, i també d'apartar-los finalment del seu lloc de treball, l'octubre de 2015. La fase d'instrucció va acabar l'abril de 2016 amb la declaració del director de Recursos Humans de la Diputació de Lleida, Alexis Guallar, i el coordinador de relacions amb els municipis, Joan Eroles.