La concessionària de la Llotja tenia la meitat d'ingressos dels que la Paeria havia previst

La Llotja de Lleida, SA assegura que la mitjana anual de beneficis era un 50% inferior al previst en els estudis econòmics previs a la licitació | L'empresa veu injust que només es parli del deute amb la propietat del Palau de Congressos i no de l'esforç inversor realitzat

Redacció
01 de febrer del 2017
Actualitzat a les 2:06h
Imatge de l'exterior de la Llotja
Imatge de l'exterior de la Llotja | ACN
La Llotja de Lleida, SA, empresa que gestiona el Palau de Congressos Municipal de Lleida, ha abandonat la concessió de l'equipament davant "l'inassumible desajustament econòmic entre els ingressos previstos en el contracte de gestió -signat l'any 2010- i la realitat del balanç econòmic dels últims anys". En aquest sentit, l'empresa gestora assegura que, des de l'inici de la concessió, "la previsió d'ingressos no s'ha correspost amb la realitat" i que "la mitjana anual és un 50% inferior al previst en els estudis econòmics previs a la licitació". Així mateix, considera que "la crisi dels últims anys, l'elevat cànon i l'augment dels costos de manteniment, així com els energètics fan econòmicament inviable la concessió". Altrament, La Llotja de Lleida, SA, considera "altament injust que només es parli del deute amb la propietat del Palau de Congressos i no de l'esforç inversor realitzat".

L'empresa va sol·licitar el 16 de gener passat al Centre de Negocis i Convencions (CNC), entitat propietària de l'edifici del Palau de Congressos de Lleida, el final de la concessió d'aquest recinte abans del 28 de febrer del 2017.

A la tardor del 2015, l'empresa gestora de l'equipament va manifestar a la propietat del Palau de Congressos la seva voluntat de rescindir el contracte "en cas que no fos possible modificar-lo de manera que el contracte de gestió fos viable econòmicament". El 15 d'abril del 2016, La Llotja de Lleida, SA, va presentar al CNC una proposta detallada per continuar amb la concessió "i solucionar el desequilibri econòmic amb la propietat de La Llotja o bé optar per la resolució del contracte". Segons explica l'empresa concessionària, "la proposta buscava mantenir els compromisos de gestió en unes condicions que asseguressin la viabilitat econòmica de la concessió i garantir els serveis que presta en el Palau de Congressos".

Finalment, La Llotja de Lleida, SA, va formalitzar la sol·licitud de rescissió de contracte presentada el 16 de gener argumentant "la substancial variació en els termes previstos en el contracte i que està prevista en aquest document".

La Llotja de Lleida, SA, remarca el seu compromís amb el Palau de Congressos de Lleida durant aquests darrers anys, en què l'empresa gestora "ha realitzat unes inversions per valor superior als 1,5 milions d'euros en mobiliari i instal·lacions de cuina, de les quals només 395.000 euros venien obligats per contracte", segons assegura en el comunicat. Per això, La Llotja de Lleida, SA considera "altament injust que només es parli del deute amb la propietat del Palau de Congressos i no de l'esforç inversor realitzat".

La Crida per Lleida-CUP demanava l'extinció del contracte

Aquest dilluns el grup municipal de la Crida per Lleida–CUP va registrar un escrit en què demanava formalment l'extinció del contracte entre el Centre de Negocis i Convencions (CNC) i la Llotja de Lleida, SA. La petició, adreçada a l'administració del CNC, denuncia fins a sis "incompliments contractuals" segons la documentació que regeix la relació entre l'empresa pública i la Llotja de Lleida, SA. En concret, la Crida-CUP assegura que el "reiterat impagament" del cànon de la concessió per part de la Llotja de Lleida, SA, suposa una "infracció molt greu", d'acord amb la clàusula 19 del Plec de la licitació.

La formació anticapitalista també denuncia en el seu escrit que la Llotja de Lleida, SA, "no havia presentat les seves auditories al CNC en els terminis establerts per contracte". En aquestes auditories "es parlen de pèrdues de la concessionària durant els anys 2013, 2014 i 2015", segons la Crida-CUP. En aquest sentit, el grup municipal considera que "no haver presentat els comptes en el temps i forma acordada ha obstaculitzat el seguiment de la gestió per part de l'administració pública". A més, la concessionària Llotja de Lleida, SA, té un deute de 100.000 euros anuals d'IBI entre els anys 2011 i 2014 que la Paeria no hauria reclamat, segons la formació.