La fiscalia demana que s'arxivi la denúncia contra l'alcalde les Borges per vendre gasoil al consistori

Enric Mir assegura que el ministeri fiscal no ha vist indicis delictius d'incompatibilitat ni d'aprofitament en la seva actuació

L'alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir
L'alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir | ACN
Redacció
30 de gener del 2017
Actualitzat el 31 de gener a les 10:29h
La Fiscalia de Lleida ha demanat l'arxivament de les diligències obertes a l'alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, per presumpta prevaricació i malversació de fons públics iniciades pel ministeri fiscal arran d'una denúncia anònima en què es feia constar que l'empresa familiar de la qual forma part, Carburants Mir, va vendre gasoil des del 2003 al 2014 al consistori borgenc, anys en què Mir ocupava el càrrec de regidor, i posteriorment d'alcalde de la localitat.

Segons ha explicat Enric Mir aquest dilluns, la fiscalia ha pres aquesta decisió en no veure indicis delictius d'incompatibilitat ni d'aprofitament en l'actuació de l'alcalde ni de l'empresa familiar de la qual és soci. L'alcalde de les Borges Blanques ha qualificat de "joc brut " la denúncia presentada contra la seva persona, darrera de la qual hi veu un "rerefons polític".

Altrament, Enric Mir ha informat que el Jutjat d'Instrucció 1 de Lleida ha decidit arxivar la querella criminal per prevaricació que la firma General d'Olis i Derivats, SL, va interposar contra seu en no detectar tampoc indicis de delicte. L'empresa, però, encara pot recórrer aquesta decisió judicial.

Acompanyat per tres regidors del seu equip de govern, l'alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir (PDeCAT), ha donat a conèixer aquest dilluns la decisió de la Fiscalia de Lleida de demanar l'arxivament de la denúncia anònima presentada contra la seva persona per vendre gasoil a l'ajuntament de la capital de les Garrigues entre els anys 2003 i 2014 a través de l'empresa familiar Carburants Mir, de la qual és soci.

La denúncia al·legava que, amb aquestes vendes de subministrament per un valor total d'uns 200.000 euros, Mir estaria vulnerant la normativa d'incompatibilitats, cosa que la fiscalia ha descartat -segons ha exposat Mir- arran de la investigació que va obrir per tal d'esclarir si podia existir prevaricació o malversació de fons públics per part de de l'alcalde de les Borges Blanques.

Enric Mir ha explicat que la fiscalia "no ha vist indicis delictius d'incompatibilitats, ni d'afany de lucre ni d'aprofitament" per part de la seva persona per haver venut a través de la seva empresa gasoil al consistori del qual és alcalde i anteriorment regidor, de la mateixa manera que ho ha estat fet a altres ajuntaments propers. L'alcalde borgenc ha mantingut que a l'hora de subministrar gasoil a l'Ajuntament de les Borges per part de Carburants Mir "ha primat l'interès general de servei públic" per tal d'atendre les necessitats del municipi, especialment "en casos d'urgència o caps de setmana", tenint en compte que a la localitat "no hi ha cap altra empresa que presti aquest servei".

Així mateix, Mir ha criticat que no pugui saber qui hi ha darrera de la denúncia tot i que ha parlat de "joc brut" i ha plantejat que "respon potser a la voluntat d'alguns partits de capgirar el resultat" de les darreres eleccions municipals en què Mir va revalidar l'alcaldia de les Borges Blanques, fent-ho a més obtenint majoria absoluta. Així mateix, també ha criticat la publicació d'aquesta informació al diari El País i l'ha relacionada amb el procés polític que viu Catalunya.

Després de la decisió de la fiscalia de demanar l'arxivament de les diligències obertes contra ell, Enric Mir confia que s'acabarà arxivant definitivament la causa contra ell, durant la qual ha assegurat "sentir-se tranquil en tot moment". En aquest sentit, l'alcalde de les Borges Blanques s'està plantejant presentar una denúncia per poder saber qui hi ha darrera de la presentada contra ell.

Arxivada la denúncia de l'empresa General d'Olis contra Enric Mir

D'altra banda i tal com l'alcalde de les Borges ja va anunciar dijous passat en el Ple municipal, en una sentència del 16 de gener del 2017 el Jutjat d'Instrucció número 1 de Lleida va decidir arxivar la denúncia que la firma General d'Olis i Derivats va interposar el juliol del 2015 contra la seva persona per un presumpte delicte de prevaricació per suposadament voler perjudicar aquesta empresa. Tot i això, cal tenir en compte que l'empresa pot recórrer la decisió judicial via apel·lació, cosa que s'estaria plantejant la firma, segons ha explicat l'alcalde les Borges Blanques.

En aquest cas, Mir ha defensat que "era de justícia esmenar unes informacions en clau d'inculpació cap a la meva persona i cap a l'equip de govern" i, en aquest sentit, ha detallat que el jutge no ha vist "cap indici de delicte" en la seva actuació per perjudicar l'empresa tal com denunciava aquesta. L'alcalde de les Borges Blanques ha mantingut que la querella criminal presentada contra seu per General d'Olis i Derivats responia a la denúncia presentada pel consistori borgenc l'abril del 2013 contra l'empresa per irregularitats ambientals i urbanístiques.

L'Ajuntament de les Borges Blanques va denunciar que les emissions a l'atmosfera de l'empresa superaven el permès per la llei i que, a més, General d'Olis i Derivats havia fet obres d'ampliació de les seves instal·lacions sense llicència municipal, posant en funcionament unes noves naus construïdes de més de 10.000 metres quadrats sense la llicència corresponent.