Com millorar la nostra relació de parella?

Les 13 claus per afrontar els problemes conjugals

Una parella davant del mar
Una parella davant del mar | Alex Proimos
IPPSIC
30 de gener del 2017
Actualitzat a les 11:43h
Les hores que passem a la feina, les obligacions que tenim al llarg del dia, els fills i altres familiars que ens necessiten, gestions econòmiques, els nostres horaris atapeïts... ens deixen poc temps per dedicar-nos a cuidar la relació que tenim amb la nostra parella i, sovint per descuit, se’n veu perjudicada.

És un tòpic la frase "l’amor és com una planta que cal regar cada dia", però la realitat és aquesta, la relació de parella s’ha de cuidar. Les psicòlogues de IPPSIC proposen algunes recomanacions per tenir cura i millorar la nostra relació de parella:

- És important dedicar-se temps de qualitat, això vol dir passar estones junts evitant parlar de feina, fills, organització de la casa, entre d’altres temes. Centrar l’atenció l’un en l’altre: com estem, com ens sentim, què volem, què necessitem...

- És recomanable gaudir de 10 minuts diaris a estar sols en intimitat: estar abraçats, tranquils, centrats en l’aquí i l’ara; no cal parlar massa, simplement estar amb l’altre i relaxar-se. Convé tenir present que els moments d’intimitat van més enllà de les relacions sexuals, es tracta d’estones que passem junts amb l’objectiu d’estar relaxats i tranquils (tot i que aquests moments poden acabar en sexe).

- Per millorar la convivència i reduir els conflictes, és fonamental organitzar-se i negociar aquells aspectes relacionats amb la planificació diària, les obligacions i tasques domèstiques, la cura i educació dels fills... com més negociem, menys conflictes hi haurà.

- L’exigència cap a l’altre és una altra font de conflictes. Esperar de l’altre coses que no li hem dit genera insatisfacció a la persona que espera, per tant, és recomanable explicar-li què volem, què esperem... tenint en compte que cadascú és com és i no tots tenim la mateixa manera de fer les coses. Convé ser conscient del fet que l’exigència cap a l’altra persona genera insatisfacció a una (la que espera) i inseguretat o baixa autoestima a l’altra, perquè poques vegades aconsegueix arribar on l’altra vol.

- Una parella està formada per dues persones que comparteixen part de la seva vida, per tant, és bo que cadascú tingui la seva vida: les seves aficions, els seus interessos, les seves activitats i que part d’aquestes siguin compartides, però no totes. És recomanable que cadascú tingui la seva pròpia vida, les seves vivències i experiències individuals, per després poder-les explicar i compartir amb la parella, parlar-ne i intercanviar opinions.

- Estimar és interessar-se per l’altre: què fa, com se sent, com li ha anat el dia, què necessita, tenir en compte el que li agrada... Per tant, és recomanable dedicar uns minuts al dia a interessar-se per la parella.

- Una bona relació de parella és aquella en la que hi ha amor, entesa, negociació, amistat i una bona relació sexual, per això és important no descuidar aquest punt. Cuidar el sexe i mantenir el desig encès ens ajuda a millorar la nostra relació de parella, ja que reforça la unió, la complicitat, la connexió i augmenta l’autoestima, perquè ens fa sentir desitjats.

- El factor sorpresa ens ajuda a millorar la nostra relació de parella i mantenir l’interès i la flama encesa. Algunes idees poden ser: deixar notetes, regalar alguna cosa inesperada, sortir abans de la feina, sortir a sopar, proposar activitats diferents a les habituals... 

- Per les parelles que tenen fills petits o adolescents, és important organitzar-se per poder tenir cites en parella en les quals no es parli de nens. És recomanable deixar els nens amb els avis, tiets, cangurs... de tant en tant per poder sortir a sopar o fer activitats en parella i no en família.

- Tenir un projecte en comú ens permet tenir un objectiu pel qual treballar plegats, aquest pot ser: anar a viure junts, tenir un fill, organitzar el casament, construir conjuntament una casa, preparar les vacances, organitzar excursions o viatges... cada parella té el seu. En aquest punt és important que els dos membres de la parella hi participin i hi tinguin representació, que el projecte tingui la petjada de tots dos. Aquest projecte comú es pot anar modificant amb el temps.

- La negociació és la clau per resoldre els conflictes de la millor manera possible. Quan apareix un conflicte, s’origina un problema o inicia una discussió és millor aturar-se i deixar-ho per un altre moment. Això no vol dir evitar els conflictes o les discussions, sinó simplement reservar-ho per un moment en què tots dos estiguem tranquils i siguem capaços de parlar-ne sense retrets, sense alçar la veu, sense ràbia incontrolada... i arribar així a un acord. El pacte o la negociació forma part de l’organització de la parella i la convivència, per això seria bo pactar abans d’arribar al conflicte.

- Per negociar, parlar dels conflictes, per fer peticions i en qualsevol moment és fonamental la comunicació assertiva (enllaç article assertivitat), que ens permet expressar el que sentim de manera que l’altre no se senti atacat.

- Per últim i no menys important, cal tenir sempre present que cadascú és responsable de la seva felicitat i que tenir una relació de parella no vol dir que l’altre ens ha de fer feliços sinó que hem de treballar per ser feliços junts i per separat, així podrem gaudir d’una relació de parella sana i satisfactòria.