El MUD arriba a l'onzena edició amb el britànic Donovan com a cap de cartell

Maika Makovski & Brossa Quartet, Constantine, Away, Pigmy, són altres dels artistes que actuaran al Festival Músiques Disperses

Redacció
26 de gener del 2017
Actualitzat a la 1:43h
Montse Parra i Toni Gorgues
Montse Parra i Toni Gorgues | Paeria
Lleida acollirà del 9 al 12 de març l'onzena edició del Festival Músiques Disperses (MUD), un certamen musical pioner de neo-folk en l'àmbit català i estatal. El principal reclam d'aquesta edició serà el britànic Donovan, però el MUD'17 també comptarà amb les actuacions d'artistes internacionals com ara Constantine, Aywa, Elektro Hafiz, Doug Shipton & Booty Carrell DJ's, i d'estatals com és el cas de Maika Makovski & Brossa Quartet i Cálido Home, entre d'altres.

Les actuacions es duran a terme al Cafè Teatre de l'Escorxador de Lleida, però el MUD incorpora enguany 'concerts íntims' a la botiga-cerveseria Grans Records de la ciutat i una data a Barcelona, el 18 de març a la sala Barts Club. El Músiques Disperses és el festival de música folk organitzat per l'Ajuntament de Lleida i Guerssen, que té un format petit-mitjà i que busca "l'essència, la proximitat i, sobretot, l'autenticitat", oferint l'oportunitat de veure artistes de renom que no han actuat a l'estat espanyol, i en alguns casos, tampoc a Europa.
La tinenta d'alcalde i regidora de Cultura de la Paeria, Montse Parra, i el director del festival, Toni Gorgues, han presentat aquest dimecres la programació de l'onzena edició del MUD.

El Cafè del Teatre de l'Escorxador de Lleida serà un cop més l'escenari del festival, que oferirà una visió general actualitzada de l'status de la música folk actual, amb múltiples i variats mestissatges entre tradició i modernitat.

Gorgues ha posat de relleu que "tot i haver-ne tingut alguns en tots aquests anys, l'atractiu del MUD no són els grans noms sinó la seva personalitat, el seu atreviment i el seu afany per aportar diferències en el superpoblat escenari de festivals". "És un fet molt habitual que bona part dels artistes participants no hagin donat concerts a l'Estat amb anterioritat i, en molts casos, ni tan sols a Europa", ha destacat. Multitud de noms han passat ja pel MUD, molts ben coneguts però d'altres autèntics desconeguts que han sorprès al públic i han deixat empremta de la filosofia del festival.

El divendres 17 de febrer, el MUD escalfarà motors amb una festa de presentació que tindrà lloc al Cafè del Teatre amb l'actuació de Yacine & The Oriental Groove, un quintet barceloní amb un intens directe on fusionen sons occidentals, magribins i orientals. Les entrades per aquest acte aniran acompanyades per un CD promocional del MUD'17, que inclou temes dels participants, a més de cançons en directe del MUD'16.

El dijous 9 de març inaugurarà el MUD Maika Makovski, artista multidisciplinar que va començar a composar sent encara una nena i, durant la seva carrera, ha col·laborat amb gent del nivell de John Parish a la producció (PJ Harvey, Eels) i girat amb The Dubliners o The Jayhawks.

La nit del divendres 10 de març el públic podrà gaudir de l'actuació d'Aywa, un sextet que arriba des de Montpeller i que pot presumir de tenir un directe impactant i festiu, on donen el tomb a músiques tradicionals de diversos punts del planeta (rai, indostaní, balcànica o magrebí) combinant-les amb sons més contemporanis com ara el rock, el reggae o el jazz.

Pigmy és Vicente Macià a qui es considera el mestre del folk-pop estatal de la dècada. Els espectadors del MUD el podran veure en format reduït, a duo, en el també reduït format de la botiga-cerveseria Grans Records on es presenten per primer cop els 'Concerts íntims'. Tot seguit, Constantine farà un avançament del concert que oferirà a la nit al Cafè del Teatre, també en format reduït.

La nit del dissabte 11 de març anirà a càrrec del músic nord-americà Constantine, responsable d'un dels discos més impactants del 2016. Per primera vegada a Europa, i en data única a l'Estat, Constantine es presentarà amb el seu quintet en un concert que promet sensacions úniques. Diumenge 12 de març, Cálido Home obriran la nit presentant les cançons del seu darrer disc 'Tones and shapes', un treball de folk d'arrel nord-americana que evoca a grans cantants folk com ara Karen Dalton.

I en una data única a Catalunya, arribarà al MUD Donovan, artista britànic considerat per molts una llegenda. Cantautor i poeta que als anys 60 no era pas menys que en Dylan, membre honorífic del star-system del folk i la psicodèlia, autor de himnes com ara 'Sunshine Superman' o 'Universal soldier'.

El dissabte 18 de març el MUD tancarà la seva onzena edició a Barcelona amb l'actuació d'Elektro Hafiz. Turc i resident a Alemanya, Demir Kerem és l'ànima d'aquesta formació, una de les sensacions de la nova generació de l'Anatolian Rock (folk-rock a la turca). El seu disc de debut ha estat editat en dues versions diferents, l'oficial i una altra amb remescles fetes per diferents DJs. Sempre basat en el particular so del saz elèctric, afegint tocs funk, electrònics o psicodèlics, Elektro Hafiz promet diversió en una nit que continuarà amb dos disc-jòqueis d'excepció com són Doug Shipton (Finders Keepers, UK) i Booty Carrell (B-Music, Alemanya).