Presó

La presó de Ponent, la que millor pot «assumir» els nous interns de la Model

Els sindicats de presons temen que tancar la Model suposi més conflictivitat i problemes per als treballadors | Al centre lleidatà podrien arribar uns 200 reclusos

per Redacció, 22 de gener de 2017 a les 09:52 |
Imatge de l'exterior de la presó de Lleida | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de gener de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La portaveu d'UGT al Centre Penitenciari de Ponent, Alejandro Gutiérrez, veu "assumible" acollir més presos, en cas que se'n derivessis de la Model, ja que actualment ja estan acollint interns de fora de Lleida. El 60% dels reclusos de la presó lleidatana són estrangers que no tenen arrelament a Catalunya i molts han estat condemnats fora de Lleida però compleixen la pena a Ponent perquè no tenen la família al país, explica, i "els envien on hi ha lloc".

A més, afegeix Gutiérrez, el Centre Penitenciari de Ponent té capacitat per a 800 presos i compta actualment amb 600, per tant es podria augmentar el nombre de reclusos en un nombre de 200, tot i que alerta que s'ha d'evitar arribar a nivells de fa tres anys, quan la presó lleidatana va arribar a acollir 1.100 reclusos, en unes condicions que no eren les òptimes, assegura, perquè en moltes cel·les hi convivien tres reclusos.


El portaveu d'UGT de la presó de Lleida alerta, també, que la possible arribada a Lleida de reclusos de la Model ha d'anar acompanyada d'un augment de funcionaris, ja que en els últims tres anys, explica, s'han perdut una trentena de places, entre jubilacions i defuncions, que no s'han cobert. Assegura que la reestructuració de treballadors seria fàcil ja que el 35% de la plantilla de Brians és lleidatana. De fet, el centre lleidatà és el que reuneix les millors condicions per acollir nous presos segons el sindicat.

​Preocupació per l'augment de la conflictivitat laboral


No obstant, el sindicats de treballadors penitenciaris de Catalunya temen que el futur tancament de la presó Model de Barcelona, que pot ser aquest mateix any 2017, suposi una major conflictivitat en altres centres penitenciaris, on augmentarà l'ocupació, ara relativament baixa. Tampoc volen que el trasllat dels funcionaris i interins de la presó de l'Eixample suposi canvis d'ubicació no voluntaris dels treballadors de les altres presons, i alerten que es podria perjudicar la carrera professional d'alguns dels empleats públics.

 

Participació