JARC considera que el Govern «ofega el sector agrari amb una retallada del 35% del pressupost»

El sindicat lamenta que la partida destinada al Contracte Global d'Explotació "representa només al voltant d'un 50% de les necessitat de la convocatòria"

Redacció
20 de gener del 2017
Actualitzat a les 18:48h
JARC-COAG segueixi denunciant que el pressupost del Departament d'Agricultura per al 2017 és un 35% inferior al del 2010 (304 milions d'euros previstos per enguany enfront els 468 del 2010) i és "totalment insuficient per donar resposta a les necessitats més bàsiques del sector agrari català", malgrat l'increment d'un 13,6% respecte a l'exercici anterior, segons ha manifestat el president de l'organització agrària Francesc Boronat. JARC-COAG lamenta que l'import adreçat al Contracte Global d'Explotació (CGE) 2017, que inclou els ajuts "vitals" pels pagesos i ramaders professionals, "només respondria aproximadament a un 50% de les necessitat de la convocatòria".

JARC-COAG recorda que "el CGE 2015 va requerir 103 milions d'euros", mentre "en el pressupost 2017 només es preveu dedicar-hi 54 milions d'euros". Segons Boronat, aquest fet, "podria limitar la necessària incorporació de joves o el suport per fer inversions, mantenir les reduccions del 20% en les ajudes agroambientals, les d'agricultura ecològica i les adreçades a les zones amb limitacions naturals i impedir que cap nou pagès o ramader es pugui beneficiar d'aquests darrers ajuts".
 
El president de JARC-COAG ha remarcat que l'organització agrària té en compte que durant l'any 2015 es va donar suport econòmic a 712 incorporacions de joves, "xifra històrica" que, segons Boronat "pot ser conseqüència d'una convocatòria 2014 en què no hi havia pressupost i només s'aprovaren 24 inicis d'activitat".

Tot i que sindicat suposa que l'any 2017 el nombre de sol·licituds d'incorporació s'estabilitzarà, situant-se dins la mitja habitual d'unes 300 incorporacions anuals, "els números continuen sense sortir". Respecte al suport a inversions, JARC-COAG considera que "la situació és similar", ja que "entre les convocatòries 2012 i 2013 es van haver de denegar 1.200 sol·licituds per manca de pressupost i el 2014 no es va poder ni convocar l'ajut". Per tant, "l'any 2015 el Departament d'Agricultura va donar resposta a més sol·licituds del que és habitual" (1.125 aprovades, quan la mitja està al voltant de les 650), segons asseguren des del sindicat

Finalment, el sindicat adverteix que mantenir una retallada del 35% en el pressupost del Departament d'Agricultura en relació amb l'any 2010, "ofega les possibilitat de millora del sector agrari". Segons el sindicat, "la contínua manca de recursos econòmics no només afecta les línies d'ajut que l'entitat considera vitals, sinó que també hipoteca el fet de poder iniciar polítiques agràries pròpies amb visió de futur i limita la capacitat de reacció del departament davant qualsevol imprevist" com ara gelades, qüestions relacionades amb sanitat vegetal o animal, entre altres.