La Generalitat i el Bisbat de Lleida invertiran 200.000 euros en l'església d'Almenar «per seguretat»

La parròquia de Santa Maria va registrar despreniments a la cúpula el juny passat

Imatge de l'església d'Almenar
Imatge de l'església d'Almenar | ACN
Redacció
20 de gener del 2017
Actualitzat a les 16:17h
El conseller de Cultura, Santi Vila, ha visitat aquest divendres l'església d'Almenar (Segrià) i ha anunciat que la Generalitat, a través de l'1% cultural, juntament amb el Bisbat de Lleida, hi invertirà 200.000 "per raons de seguretat". Es tracta d'una actuació d'urgència que està previst es dugui a terme en els pròxims mesos, després que la parròquia de Santa Maria registrés el juny passat despreniments a la cúpula.

A més, Vila s'ha compromès amb l'alcaldessa del municipi que, després d'aquesta primera actuació se seguirà amb les intervencions a l'església per garantir la conservació d'un monument que és d'interès nacional.
L'església de Santa Maria, construïda entre els segles 14 i 18, està declarada Bé cultural d'interès nacional (BCIL) i fa anys que espera una restauració integral perquè hi ha parts que s'han degradat considerablement. Tant els feligresos com el rector van demanar una actuació ràpida després del guix "de la mida d'un puny" que es va esmicolar just davant de l'altar, quan encara tothom tenia a la memòria el cas del campanar de Rosselló.

L'església gòtica de Santa Maria és el monument més emblemàtic d'Almenar. Actualment només s'hi celebren les misses de diumenge i celebracions com casaments, bateigs o funerals. La resta de misses i activitats pastorals es fan en un local a la part baixa del poble.