Mostra

L'exposició sobre Granados s'inaugura amb rotlles de pianola originals i un diploma inèdit

Hi serà fins al 30 d'abril per commemorar el 150 aniversari del naixement del compositor lleidatà i al setembre viatjarà al Museu de la Música de Barcelona

per Redacció, 20 de gener de 2017 a les 10:27 |
Imatge de l'exposició sobre Granados | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de gener de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Museu de Lleida inaugura aquest dijous l'exposició 'Granados, de París a Goya', amb motiu dels 150 anys del naixement del compositor lleidatà. En ella, s'hi mostra el Granados més europeu, innovador i modernista; s'hi explica el seu vessant com a pianista i pedagog i es posa de relleu la seva connexió amb el París de la 'Belle Époque' i les avantguardes del moment.

Entre els objectes exposats més destacats hi ha alguns dels rotlles de pianola originals que Granados va enregistrar o el diploma inèdit amb què la ciutat de Lleida li va atorgar el títol de Fill Predilecte. El comissari de la Mostra, Joaquim Rabaseda, ha explicat que l'exposició s'inicia amb un "xoc sensitiu" que trasllada el visitant al taller de l'artista per seguir amb un itinerari "simbòlic" que es divideix en set parts, començant per París i acabant amb Goya. L'exposició serà al Museu de Lleida fins al 30 d'abril i al setembre viatjarà fins al Museu de la Música de Barcelona, que coorganitza la mostra.

 
Rabaseda ha assegurat que aquesta exposició mostra un Granados modern que cal reivindicar així com també cal posar de manifest tot allò que va envoltar la seva vida, tot i que va ser famós per la seva mort. El director del Museu de la Música, Jaume Ayats, en el mateix sentit, assegura que Granados volia ser artista total i modern i que la mostra presenta un Granados europeu. L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha afegit que l'exposició situa Granados en el seu entorn que és el món i permet el visitant redescobrir-lo.

Finalment, el director del Museu de Lleida, Josep Giralt, ha explicat que a la mostra es pot veure el diploma de Fill Predilecte que l'Ajuntament de Lleida va lliurar a Granados l'any 1911. Aquest diploma ha tornat a la capital del Segrià 105 anys després per ser exposat. Es tracta d'un document inèdit que la família va cedir al Museu de la Música i que aquest ha cedit per la mostra al Museu de Lleida, on es podrà veure per primera vegada. Entre els objectes exposats més destacables, també hi ha un tapís basat en la pintura 'La maja y los embozados de Goya', com els que es van fer servir en el decorat d'algunes de les representacions de Goyescas, elaborat per la Real Fábrica de Tapices.


Tal com expliquen els organitzadors de l'exposició, més enllà de l'èxit que va assolir com a pianista, pedagog i compositor d'obres com Goyescas i Danzas españolas, Granados també va ser un veritable humanista, interessat per la pintura i la literatura, va estar en contacte amb les avantguardes musicals i culturals europees de la seva època, i va ocupar un lloc destacat en la generació d'artistes que van ser artífexs del Modernisme a Catalunya.

Comissariada pel musicòleg Joaquim Rabaseda, l'exposició parteix del moment en què Enric Granados arriba a París, l'any 1887, quan feia pocs mesos que la Torre Eiffel s'havia començat a construir. Aquest impacte va ser essencial en la seva carrera com a pianista i compositor. Però també té l'oportunitat de conèixer de primera mà la influència de Wagner i Berlioz, sense la qual no s'entén el seu vincle amb el teatre, que centra el segon àmbit de l'exposició. La recerca de l'obra d'art total (unint música, literatura, pintura i fins i tot l'evocació de les olors, molt presents a l'exposició) és il·lustrada en els dos àmbits següents, entorn a Dante i Liliana, dues obres marcadament wagnerianes.


Un espai dedicat a la seva relació amb Lleida; un altre centrat en la seva faceta com a pianista i pedagog, amb els enregistraments sonors que va fer amb rotlles de pianola, el sistema més avançat del seu temps; i una reconstrucció de la 'Tartana' on va compondre part de l'òpera Goyescas completen l'exposició, que es tanca explicant la relació de Granados amb la pintura de Goya.

Granados, de París a Goya mostra partitures i documents originals del compositor (cartes, fotografies, esborranys…) i els ubica en el seu context cultural. Els fons que s'hi poden veure inclouen també algunes reproduccions encarregades especialment per a la mostra, amb l'objectiu de submergir el visitant en l'ambient dels museus que Granados acostumava a visitar i els tallers d'artistes que tant li agradaven.

Això s'ha aconseguit gràcies a la col·laboració amb institucions d'alt nivell, internacionals, nacionals i locals, com la Bibliothèque Nationale de France, els museus d'Orsay i Carnavalet de París, el Museo del Prado, la Biblioteca de Catalunya, la Filmoteca de Catalunya, l'arxiu fotogràfic de Barcelona, el Museu d'Art Jaume Morera de Lleida i el propi Museu de la Música de Barcelona.

L'exposició Granados, de París a Goya, és un dels esdeveniments destacats de l'Any Granados. Les commemoracions van iniciar-se l'any 2016, amb motiu del centenari de la mort del compositor, i duraran tot el 2017, quan es compleixen 150 anys del seu naixement. L'exposició ha estat possible gràcies a la col·laboració d'una xarxa d'institucions públiques: Generalitat de Catalunya (ICEC), Acción Cultural Española (AC/E,Ministerio de Cultura), Paeria de Lleida, el propi Museu de la Música de Barcelona (Consorci de l'Auditori i de l'Orquestra), el Museu de Lleida i l'Institut d'Estudis Ilerdencs (Diputació de Lleida).

 

Participació