Meteo

L'Estany Gento, l'indret lleidatà amb el rècord històric de temperatura més baixa

El 2 de febrer del 1956, la zona de la Vall Fosca va arribar a -32 graus

per À.Ll , Lleida, 19 de gener de 2017 a les 00:31 |
Imatge de l'Estany Gento | Google
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de gener de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'onada de fred que afecta Catalunya aquesta setmana ha deixat registres molt baixos en diversos indrets de la demarcació de Lleida, però cap ha aconseguit igualar el rècord de graus negatius que s'ha donat, d'ençà que hi ha dades, a la demarcació de Lleida. 

Va ser concretament un 2 de febrer de l'any 1956 quan en aquesta zona de la Vall Fosca (Pallars Jussà) es van anotar -32 graus, una dada que encara avui està entre les baixes que s'han donat mai a la Península Ibèrica. Segons les informacions de l'època, l'hivern d'aquell any va ser especialment fred, un fet al que se li ha de sumar la situació elevada on estava col·locada l'estació meteorològica.


La part superior de la Capçalera de la Vall Fosca és un circ glaciar envoltat de cims propers als 3000 metres, un indret on l'aire es calma i es genera, així, un refredament intens durant les nits. A aquests factors cal sumar-li la poca vegetació que s'hi troba així com el color blanc del granit, un fet que frena l'escalfament del sol.

 

Participació