Agricultura tanca el PDR del 2015 amb una inversió de 145 milions, un 7% més del pressupostat inicialment

La consellera Serret destaca que els comptes del 2017 "recuperen pressupost i recursos per al sector" després de cinc anys consecutius de retallades

Meritxell Serret, consellera d'Agricultura
Meritxell Serret, consellera d'Agricultura | Adrià Costa
Redacció
18 de gener del 2017
Actualitzat a les 19:12h
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha tancat el Programa de Desenvolupament Rural (PDR) del 2015 amb una inversió de 145 milions d'euros, un 7% més pressupost previst inicialment. Del total de la inversió, el 71,5% s'ha destinat a mesures incloses dins el Contracte Global d'Explotació (CGE), centrades a millorar la competitivitat i la sostenibilitat de les explotacions agràries, que han passat dels 80 milions d'euros pressupostats als 103 milions que s'hi ha destinat finalment, amb un total de 19.641 beneficiaris, segons ha destacat la consellera Meritxell Serret, durant el balanç que ha fet a Lleida del seu primer any al capdavant del departament.

Pel que fa projecte de pressupost per al 2017, ha remarcat que aquest preveu un augment del 13,6% en relació amb el 2015, passant dels 267,7 als 304 milions d'euros previstos per enguany. En aquest sentit, Serret ha posat de relleu que Agricultura "recupera pressupost i recursos per al sector" després de cinc anys consecutius de retallades, concretament un 47% del 2010 al 2015.
 
Meritxell Serret ha fet balanç aquest dimecres a la seu d'Agricultura a Lleida del seu primer any al capdavant del departament, en què ha donat a conèixer les dades corresponents al tancament del PDR del 2015 i ha exposat també les principals línies d'actuació de la conselleria en aquest primer any de mandat. En aquest sentit, Serret ha destacat que aquest increment de la inversió en el PDR respon a l'aposta d'Agricultura per prioritzar els ajuts a les explotacions, fet que "s'ha traduït en un increment de recursos durant aquest primer any de legislatura".

La consellera ha posat de relleu que ha estat l'any en què s'han donat més ajuts per a la incorporació de joves i plans de modernització en tot el període des del 2007. En concret, el departament han atès totes les sol·licituds d'ajuts per a la incorporació de joves de la convocatòria del 2015, un total de 712 amb un import de 20,3 milions d'euros. Pel que fa als plans de modernització, se n'han resolt 1.125 i s'hi ha destinat prop de 40 milions d'euros. Així, Serret ha destacat que "s'han incrementat tant els imports dels ajuts com el número de beneficiaris".

Pel que fa als ajuts a la ramaderia ecològica, Agricultura ha atès la totalitat de les 461 sol·licituds d'ajut, que han rebut 3,8 milions d'euros, i també ha resolt tots els ajuts sol·licitats per Zones amb Limitacions Natural (4.932), a les quals Agricultura ha destinat 11,8 milions d'euros. Quant a l'agricultura ecològica, el pressupost destinat ha passat dels 625.000 euros previstos a 5,5 milions d'euros.

Tot i això, l'increment de sol·licituds ha obligat a aplicar una compensació parcial de primes per poder atendre-les totes, de la mateixa manera que als ajuts per a mesures agroambientals, per a les quals Agricultura ha destinat prop de 20 milions d'euros a 10.692 beneficiaris, respecte als 5.533 de l'últim any en què es va rebre l'ajut.

Meritxell Serret ha destacat "l'esforç pressupostari realitzat poder atendre el màxim d'ajuts sol·licitats per al sector" i per compensar la retallada del 75% aplicada per l'Estat, concretament 173 milions d'euros per a tot el programa del PDR 2014-2020. En aquest sentit, la responsable d'Agricultura ha subratllat que "amb aquesta gestió es garanteixen molt més les convocatòries de totes les línies d'ajuts del PDR fins al 2020". Tot i això, a aquestes xifres cal afegir els 264 milions d'euros que s'han destinat al sector en ajuts directes de la Política Agrària Comuna (PAC).

Serret destaca que per primer cop en cinc anys creix el pressupost d'Agricultura

Pel que fa al projecte de pressupostos del 2017 presentat pel Govern, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació preveu un increment del 13,6%, passant dels 267,7 milions d'euros del 2015 als 304 previstos per enguany. Serret ha remarcat que, per primera vegada, Agricultura "pot recuperar pressupost i recursos per al sector" després de cinc anys consecutius de retallades, concretament un 47% del 2010 al 2015.

La consellera també ha volgut respondre al sindicat de Pagesos que va acusar Agricultura d'"unflar" el pressupost, amb la incorporació de fons comunitaris cofinançats com són el FEADER i el FEAGA. Meritxell Serret ha dit que es tracta d'una mostra de "transparència" i ha recordat que la inclusió d'aquests fons al pressupost és una recomanació de Brussel·les. D'aquesta manera, el pressupost del 2017 s'eleva fins als 634,9 milions d'euros, dels quals 304 milions corresponen a l'aportació de la pròpia conselleria.

Principals línies d'actuació d'Agricultura

D'altra banda, Meritxell Serret ha repassat les principals línies d'actuació del Departament d'Agricultura durant aquest primer any de legislatura. Així, la responsable de la conselleria ha remarcat les actuacions per millorar la situació dels sectors productius que estant patint crisis de preus de forma més accentuada ha estat una de les prioritats del departament. "L'objectiu és enfortir el sector productiu en la cadena agroalimentària, millorar la relació entre tots els actors d'aquesta cadena i afavorir una major transparència dels mercats", ha dit.

En aquesta línia, Serret s'ha referit a la declaració dels preus agroalimentaris d'interès estadístic aquest 2017, mesura que "permetrà tenir uns mercats més transparents, ja que els operadors estaran obligats a facilitar informació sobre els preus al llarg de la cadena". També ha destacat la tramitació de la circumscripció econòmica de la fruita dolça per a Catalunya, que "ha de permetre al sector una major autoregulació dels mercats i la prevenció de crisi de preus".