La Diputació crearà rutes turístiques vinculades a la figura de Gaspar de Portolà

L'organisme es vol promocionar als Estats Units aprofitant la figura del descobridor de l'abadia de Califòrnia

Redacció
18 de gener del 2017
Actualitzat a les 18:23h
Imatge d'una figura de Gaspar de Portolà
Imatge d'una figura de Gaspar de Portolà | Aj Balaguer
La Diputació de Lleida, per mitjà de l'Institut d'Estudis Ilerdencs i del Patronat de Turisme, està treballant en la creació d'un seguit de rutes turístiques a les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida vinculades amb la figura històrica del lleidatà Gaspar de Portolà, fill d'Os de Balaguer (Noguera), segons ha anunciat aquest dimecres el president de la diputació lleidatana, Joan Reñé, en el marc de la Fira Internacional de Turisme-Fitur 2017, que se celebra a Madrid. Portolà va ser el primer governador de Califòrnia (del 1767 al 1770), explorador i fundador de San Diego i Monterrey, a Califòrnia.
 
Joan Reñé ha explicat que l'organisme provincial continua treballant en iniciatives destinades a la internacionalització de les comarques lleidatanes. D'una banda, amb la senyalització de les cinc rutes d'evasió dels jueus de l'Holocaust pel Pirineu de Lleida i que formen part del projecte 'Perseguits i salvats' i ara per mitjà de l'empremta de Lleida en terres americanes, aprofitant una figura històrica com és la Gaspar de Portolà, "molt reconeguda als Estats Units, en el marc del tercer centenari del seu naixement", segons ha dit el president de la diputació lleidatana.

Gaspar de Portolà, nascut a Os de Balaguer i fill d'una família noble de la ciutat de Balaguer, amb possessions senyorials a Àger (Noguera), i Castellnou de Montsec (Pallars Jussà). També va estar vinculat amb la Val d'Aran, on la seva família va viure al que és ara el Parador d'Arties, i amb la ciutat de Lleida, on va construir un hospici d'orfes amb el seus béns a l'edifici que actualment és el Palau de la Diputació de Lleida.

Joan Reñé ha comentat que una vegada totes les noves rutes estiguin totalment estructurades, s'afegiran a la resta de productes turístics que promociona el Patronat de Turisme del conjunt de la demarcació i "ajudaran a la internacionalització de la nostra oferta turística".