La nevada deixa els gruixos més importants dels darrers anys al Pallars

Alerta per la imminent davallada de les temperatures i el risc de gelades que dificultarà la circulació per carretera | El Port de la Bonaigua continua tancat i calen cadenes en altres tres carreteres del Pallars | El perill d'allaus és fort a la franja nord de la Pallaresa | Les nevades garanteixen la temporada de neu fins Setmana Santa

17 de gener del 2017
Actualitzat a la 1:25h
Un vehicle cobert de neu circula amb dificultats en una carretera del Pallars Sobirà
Un vehicle cobert de neu circula amb dificultats en una carretera del Pallars Sobirà | ACN
La nevada ha deixat els gruixos més destacats dels darrers anys aproximant-se al mig metre a partir dels 1.000 metres d'alçada a molts punts del Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça, però també ha estat destacada al conjunt de comarques del Pirineu. La cara amable l'han posat els nens que s'han quedat sense escola per la supressió del transport escolar pel mal estat de les carreteres ja que han pogut sortir a jugar i divertir-se amb la neu.

No obstant, hi ha preocupació entre els veïns ja que si es compleixen les prediccions de davallada imminent de les temperatures amb l'arribada d'un front siberià, la neu i el paisatge blanc i idíl·lic es pot convertir en un malson, ja que els termòmetres negatius podrien convertir les carreteres en veritables geleres. El Port de la Bonaigua continua tallat i fan falta cadenes en tres carreteres més del Pallars.

La nevada, tot i que no sorprèn en ple mes de gener al Pirineu, sí que ha sobtat per la seva abundància i ha afectat la quotidianitat habitual de manera que serveis com el de la recollida d'escombraries o correus no han funcionat a molts pobles. 
 

Veïns treient la neu de la carretera i un tot terreny amb dificultats a Altron. Foto: ACN


Alguns dels gruixos de neu acumulats fins avui són: 99 centímetres a Certascan (2.400 metres), 79 al Port de la Bonaigua, 60 a Port Ainé, 53 a Naut Aran, 51 a Tavascan, 45 a Llavorsí, 39 a Vielha, 35 a Espot, 33 a Esterri d’Àneu, 25 a Puigcerdà, 20 a Viu de Llevata i 13 a Das. 

Temporada de neu garantida

El temporal de neu que ha caigut en les darreres hores al Pirineu ha obligat a tancar aquest dilluns algunes estacions d'esquí com la de Boí Taüll, a l'Alta Ribagorça, o la de Tavascan, al Pallars Sobirà, i a limitar els accesos en altres (Port-Ainé i Baqueira-Beret), però han tingut un una part positiva; els gruixos de neu han augmentat de tal manera que queda garantida la seva quantitat fins les vacances de Setmana Santa.
 

La cota 1.500 d'Espot, coberta de neu aquest dilluns. Foto: Skipallars


Afectacions al trànsit 

Qui sí ha registrat una activitat intensa són les màquines llevaneus que han treballat a ple rendiment per deixar transitables les carreteres. La situació meteorològica adversa està provocant incidències viàries aquest dilluns al matí. La més significativa, la del Port de la Bonaigua (C-28), que continua tancat al trànsit per perill d'allaus des d'Esterri d'Àneu fins a Vaquèira (Val d'Aran).

La nevada també obliga hores d'ara a circular amb cadenes en altres carreteres del Pallars Sobirà. Són la C-147 d'Esterri d'Àneu a Alós d'Isil, la L-504 de Llavorsí a Tavascan i la L-510 des de la cruïlla de la L-504 fins a Àreu, a Alins. Recorda que pots seguir les afectacions viàries de forma actualitzada en aquest enllaç.
 

GALERIA: La neu cobreix el Pallars