El temporal de neu i vent tanca el Port de la Bonaigua i causa problemes en diverses carreteres

La nevada, acompanyada de fortes ratxes de vent, ha assolit cotes relativament baixes aquest matí i ha emblanquinat el paisatge en poblacions com Sort, Rialp o Llavorsí

15 de gener del 2017
Actualitzat a la 13:00h
Un cartell avisa del tancament del Port
Un cartell avisa del tancament del Port | Jordi Peró
El temporal de vent i neu anunciat ha provocat aquest matí afectacions importants al Pallars. El Port de la Bonaigua (C-28) s'ha tancat al trànsit per neu a primera hora del matí, des d'Esterri d'Àneu fins a Vaquèira (Val d'Aran). La nevada també està obligant a circular amb cadenes en altres carreteres del Pallars Sobirà. Són la C-13 de Sort a Esterri d'Àneu, la C-147 d'Esterri d'Àneu a Alós d'Isil, la L-504 de Llavorsí a Tavascan i la L-510 des de la cruïlla de la L-504 fins a Àreu, a Alins.

Més enllà dels problemes causats, la nevada ha arribat en cotes baixes del Pallars Sobirà i el Pallars Jussà. Els veïns de poblacions com Sort, Rialp o Llavorsí han gaudit de la nevada i el paisatge blanc i hivernal. Ho han hagut de fer, això sí, amb diverses capes de roba, ja que les temperatures han baixat en picat aquest cap de setmana degut a la fredorada polar i de la injecció d'aire molt fred procedent de Sibèria. Les precipitacions en forma de neu continuaran al llarg de dia i aniran acompanyades de forts vents. 
 
Dilluns tindrem una pujada transitòria de les temperatures i les precipitacions poden caure a gran part de les comarques pallareses, del Pirineu i zones properes, amb una cota de neu que, segons el Servei Meteorològic de Catalunya, se situarà a partir dels 300-500 metres.

A partir de dimarts, però, l'entrada d’una onada de fred siberià farà caure en picat els termòmetres amb valors que es situaran sota zero a gran part del país, inclús a la costa, i fins i tot a les cotes més altes del Pirineu s'assoliran els -25º. Fred de primera categoria que, en principi, no ha d'anar acompanyat de precipitació sinó d’un bon sol, tot i que qualsevol precipitació que paregués seria en forma de neu a totes les cotes.

Els termòmetres seran cada dia més baixos i la fredorada ens acompanyarà durant tota la setmana dels Barbuts. Un fred que no registràvem des de l'hivern de l'any 2012. S'haurà d'anar seguint dia rere dia l'actualització dels mapes perquè si els vents giressin una mica més a llevant podrien arribar precipitacions acompanyades de sorpreses en forma de neu. Una possibilitat, però, que ara per ara no sembla que s'hagi de produir.