L'Assemblea d'Estudiants de l'IES Joan Brudieu de la Seu rebutja la instal·lació de càmeres a les aules

Asseguren que amb aquesta mesura la direcció de l'IES Joan Brudieu "criminalitza" els alumnes

Redacció
07 de gener del 2017
Actualitzat el 08 de gener a les 0:47h
Imatge de l'exterior de l'institut Joan Burdieu
Imatge de l'exterior de l'institut Joan Burdieu | ACN
L'Assemblea d'Estudiants de l'IES Joan Brudieu de la Seu d'Urgell ha emès un comunicat aquest dissabte per expressar el seu rebuig a la instal·lació de càmeres de videovigilància a l'interior de les aules. Asseguren que amb aquesta mesura la direcció del centre fa un "abús de la seva situació d'ostentació del poder", "criminalitza" els alumnes, els posa "sota control" i els "usurpa" la seva privacitat.

Per tot això, l'Assemblea d'Estudiants demana "ajut" a docents i famílies per "paralitzar i fer rectificar aquest control" al qual asseguren que els vol sotmetre el director, Xavier Falcó. També reclamen al Departament d'Ensenyament que "aparti" Falcó del càrrec i que posin al seu lloc "algú amb un mínim de capacitat dialogant i voluntat de consultar amb les estudiants el que es fa i el que es deixa de fer al centre".

El passat 30 de desembre l'Institut Joan Brudieu de la Seu d'Urgell havia començat a instal·lar càmeres de seguretat dins d'algunes aules del centre. El director, Xavier Falcó, explicava que la mesura s'havia pres a petició de l'equip docent "per la conflictivitat de determinades aules".

Aquest sistema de vigilància, que des de fa anys funciona a l'exterior del centre, en passadissos i espais comuns, s'ha ampliat per evitar que es facin malbé materials informàtics i tecnològics. La notícia va agafar per sorpresa al Departament d'Ensenyament, que ha demanat a l'institut de la Seu d'Urgell que justifiqui per què vol càmeres a les aules. El passat 5 de gener fonts de la conselleria van indicar que aquest centre no és massa conflictiu i abans d'arribar a aquesta mesura s'han d'esgotar totes les altres vies.

Doncs bé, aquest dissabte els qui s'hi han mostrat radicalment en contra són els alumnes que formen part de l'assembla d'estudiants de l'Institut Joan Brudieu. Al comunicat asseguren que "un lloc com un institut, que hauria de ser un espai per a la formació i educació de persones, no pot criminalitzar-nos d'aquesta manera, ni fer-nos sentir cohibides ni controlades. Entenem que aquesta acció, que no deixa de ser violenta cap a nosaltres, tampoc hauria d'estar, en cap cas, finançada amb fons públics".

Afegeixen que l'equip directiu "ha aprofitat una problemàtica que hi havia al centre per deixar clar qui mana. Qui són els adults i qui són els joves. Procedint sense donar-nos cap tipus de dret a expressar-nos, tractant-nos com a massa immadurs i inconscients per tenir cap tipus d'opinió en l'assumpte". "En un moment en que els nostres governs estan aplicant lleis per reprimir les classes populars i controlar les persones que es manifesten per defensar els seus drets, com per exemple la Llei Mordassa, no podem tolerar que el senyor Falcó implementi mesures per controlar l'estudiantat del Joan Brudieu i normalitzar així el control abusiu i la falta de privacitat entre joves de 11 a 17 anys", diuen.

Recorden, a més, que segons el Departament d'Ensenyament, el Joan Brudieu no és més conflictiu que la resta d'instituts i consideren que el director "ha implementat aquesta mesura per lliure criteri i sense cap justificació. Sense cap vergonya de ni tan sols informar alumnes, equip docent i famílies".