La Paeria edita un calendari que proposa reflexionar en família sobre convivència i salut

N'ha editat uns 4.000 exemplars, que es distribuiran als alumnes de 6è de primària i de 1r d'ESO dels centres educatius de la ciutat de Lleida

Redacció
04 de gener del 2017
Actualitzat a les 17:31h
Imatge del calendari editat per la Paeria
Imatge del calendari editat per la Paeria | ACN
La regidoria de Polítiques per als Drets de les Persones de l'Ajuntament de Lleida ha editat un calendari que, sota el nom de 'familiari', pretén esdevenir una eina per ajudar a pares i avis a educar fills i néts des de l'"afecte" de la família, complementant així la tasca que porten a terme els centres educatius. El 'familiari' proposa que cada mes la família comparteixi i reflexioni conjuntament sobre algun aspecte relacionat amb la convivència, els valors, els drets de les persones o la salut.

El calendari s'acompanya d'un full informatiu i d'un imant per tal que les famílies –siguin del tipus que siguin- puguin penjar la fulla corresponent a cada mes a la nevera o en un lloc visible de la llar per tal d'anar seguint les recomanacions i activitats que proposa. La Paeria ha editat uns 4.000 'familiaris', que es distribuiran a través dels centres educatius als joves d'entre 11 i 13 anys. El projecte compta amb el suport del Departament d'Ensenyament, del Ministeri de Sanitat, així com d'altres administracions.
 
Aprofitant el lema 'Lleida, ciutat educadora', la Paeria ha presentat aquest dimecres el 'familiari'. Es tracta d'un calendari familiar que vol esdevenir una eina pedagògica que ajudi les famílies de la ciutat en l'educació d'adolescents i joves "amb els valors de l'esforç", complementant així la tasca que en aquest sentit es porta a terme des dels centres educatius, segons ha destacat l'alcalde de Lleida, Àngel Ros. Aquest calendari familiar invita les famílies a reflexionar de forma conjunta diferents aspectes de la societat actual com ara drets o valors com poden ser la pobresa, la igualtat, la solidaritat, l'educació, el dret a l'habitatge, el medi ambient o sobre la pobresa, el voluntariat i la salut.

En aquest sentit, la responsable del projecte, Marta Escolà, ha explicat que "la idea és que la família pugui fer conjuntament les activitats proposades per a cada mes i potenciar el rol familiar com a element clau per reforçar aquests continguts". A la vegada, el calendari busca reforçar la part afectiva en el nucli familiar, potenciant que "els ciutadans tinguin hàbits per ser feliços", segons ha remarcat Escolà.

En concret, el 'familiari' proposa per a cadascun dels mesos de l'any 2017 temes i activitats a fer en família relacionats amb dies mundials o jornades internacionals que s'hi celebren. Així, el gener està dedicat a la no-violència i la pau; el febrer, a l'afectivitat i sexualitat; el març se centra en el Dia Internacional de les dones; l'abril al Dia Mundial de la Salut; el maig a les activitats lúdiques en família; el juny està dedicat al Dia Mundial sense tabac i al Dia del medi ambient, el juliol al Dia Mundial de l'amistat; l'agost gira entorn de la capacitat creativa vinculada al Dia Mundial de la Joventut; el setembre insta reflexionar en família sobre els dispositius tecnològics; l'octubre se centra en el Dia Mundial de les persones grans; el novembre en el Dia Mundial sense alcohol, mentre el desembre fa referència als drets humans i al voluntariat.

El calendari es començarà a distribuir la setmana vinent a través dels centres educatius de la ciutat entre els alumnes de 6è de primària i de 1r d'ESO –a qui s'adreça el 'familiari'- per tal que el facin arribar a les respectives famílies. En concret, la Paeria n'ha editat uns 4.000 exemplars. La iniciativa compta amb el suport del Departament d'Ensenyament, del Ministeri de Sanitat, de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i de la Xarxa Espanyola de Ciutats Sostenibles.