Com aconseguir els propòsits de cap d'any?

"En primer lloc, és recomanable agafar paper i llapis i fer una llista escrita dels propòsits que es tenen"

IPPSIC
29 de desembre del 2016
Actualitzat a les 11:03h
El raïm de cap d'any
El raïm de cap d'any | Laura Fíguls
Consells per complir els propòsits d’any nou

S’acosta l’inici d’un nou any i és molt habitual realitzar llistes de propòsits per a realitzar en els propers 365 dies. Anar al gimnàs, comença a estudiar algun idioma, sortir a caminar 30 minuts diaris, modificar i millorar alguns hàbits diaris, menjar més sa, llegir més, deixar de fumar... aquests són alguns dels propòsits que ens fem quan comença un nou any, però és molt habitual que se’n compleixin pocs o que ho deixem al cap de poques setmanes, inclús dies.

Què podem fer per complir alguns dels nostres propòsits pel nou any? Les professionals de IPPSIC ens donen algunes pautes i consells a seguir.

Cal tenir en compte que si es vol fer algun canvi, no cal esperar al nou any, a l’inici d’un nou curs o a dilluns; si estem convençuts que el canvi o propòsit que ens proposem ens convé podem començar en aquest mateix moment. Independentment del moment en què s’inicia el canvi o el camí cap a complir un propòsit, hem de tenir presents una sèrie d’aspectes que ens facilitaran aconseguir el nostre objectiu.

En primer lloc, és recomanable agafar paper i llapis i fer una llista escrita dels propòsits que es tenen. Aquesta llista hauria de ser concreta i detallada, és a dir, no només escriurem el nostre objectiu principal sinó que profunditzarem més i escriurem també quines accions farem i quan les farem per aconseguir-ho. Com més detallat sigui, més fàcil ens serà seguir tots els passos necessaris per aconseguir el nostre objectiu. Tenir una pauta amb els diferents passos a seguir ens ajudarà a saber què cal fer en cada moment.  
Una bona organització concreta i pautada ens ajuda a aconseguir els nostres propòsits. Hem de tenir ben clar què farem, com ho farem, quan ho farem, amb qui ho farem, per què ho farem... En funció dels propòsits que ens fem, és bo tenir un horari que ens indiqui què fer cada dia i en cada moment. 

És important marcar-nos objectius realistes, que puguem aconseguir per nosaltres mateixos i deixar de banda desitjos que no depenen de nosaltres o que poden estar lluny del nostre abast. Davant d’objectius assolibles ens sentim més motivats perquè veiem que els podem aconseguir i això ens ajuda a continuar. És recomanable només proposar-se allò que estem disposats a dur a terme.

Normalment, els propòsits pel nou any són llistes mentals, tenir-la escrita i en un lloc ben visible, com la nevera o la paret del nostre lloc de treball, ens ajudarà a no perdre’ls de vista i seguir treballant per aconseguir els nostres nous objectius. A banda de tenir-los escrits, si els comuniquem a les persones que estimem, també ens ajuda a complir-los.
A més de tenir presents i escrits els nostres propòsits, és motivadors no perdre de vista les raons i els per quès dels nostres objectius. Ens proposem canvis i millores per raons concretes, perquè tenim ganes d’aconseguir coses en concret, saber-ho i tenir-ho present, ens ajudarà a canviar.  

Per tant, no n’hi ha prou en dir “Any nou, vida nova” i tenir una llista mental dels propòsits pel nou any. Ens hem d’assentar a escriure i detallar com aconseguirem aquests propòsits i quins aspectes mantindran la nostra motivació per aconseguir-los. Organitzar-nos i preparar-nos pel canvi.